Reklama

Cukier sprawcą wzrostów cen żywności na świecie

Choć wiosenne przymrozki nie spowodowały szkód w uprawach buraka cukrowego w Polsce, to ceny cukru mogą wzrosnąć, bo drożeje produkcja, a zapasy są małe.

Publikacja: 16.05.2021 21:00

Cukier sprawcą wzrostów cen żywności na świecie

Foto: Adobe Stock

Wyliczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks cen żywności wzrósł w kwietniu do 120,9 pkt. To o 2 pkt, czyli o 1,7 proc. więcej niż w marcu i aż o 28,4 pkt, czyli 30,8 proc. więcej niż w kwietniu 2019 r. Wzrost ten był przy tym 11. z rzędu miesięcznym wzrostem wartości indeksu i wywindował go do najwyższego poziomu od maja 2014 r.

Za kwietniowy wzrost w największym stopniu odpowiadają rosnące ceny cukru, które podbijają obawy związane z opóźnieniami zbiorów w Brazylii i szkodami spowodowanymi mrozem we Francji. Subindeks FAO dla cukru wzrósł w kwietniu o 3,9 proc. w porównaniu z marcem i był o prawie 60 proc. wyższy niż w kwietniu 2020 r.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Współzałożyciel kultowej marki lodów Ben & Jerry’s odchodzi. Powodem konflikt o Strefę Gazy
Przemysł spożywczy
Niemcy chcą walczyć z plagą otyłości. Co może pomóc?
Przemysł spożywczy
Podział Kraft Heinz. Buffett rozczarowany
Przemysł spożywczy
Szalony wzrost cen kawy potrwa nawet dwa lata
Przemysł spożywczy
Prezes Nestlé zwolniony przez romans z pracownicą. Koncern pogrąża się w kryzysie
Reklama
Reklama