Reklama
Rozwiń

Niespodziewany efekt pandemii: nadmiar ziaren kawy

Międzynarodowa Organizacja Kawy (ICO) uważa, że w sezonie 2019/20 powstanie nadwyżka tego surowca z powodu ograniczeń w przemieszczaniu się w związku z pandemią

Aktualizacja: 07.05.2020 06:15 Publikacja: 06.05.2020 15:27

Niespodziewany efekt pandemii: nadmiar ziaren kawy

Foto: Bloomberg

„Wiele krajów zawiesiło zachowania nie mające zasadniczego znaczenia, co wpłynęło ujemnie na spożycie kawy poza domem. Ponadto utrata pracy może zmniejszyć popyt zwłaszcza wśród konsumentów, którzy mogą bez niej funkcjonować" — stwierdza jej raport opublikowany w Londynie.

Prognozy dla bieżącej kampanii (październik 2019-marzec 2020) nie zmieniły się, bo większość zbiorów zakończono przed pojawieniem się pandemii, ICO uprzedziła jedynie, że następna kampania może być gorsza z tego powodu. ICO szacuje, że zbiory kawy zwiększą się w 2019/20 o 1,8 proc. do 168,01 mln worków po 60 kg, a jej spożycie wyniesie 166,06 mln worków, o 0,5 proc. więcej od poprzedniej kampanii, gdy wyniosło 165,27 mln worków. W wyniku tego spodziewana produkcja będzie większa od konsumpcji o 1,95 mln worków — podała organizacja z Londynu. Wcześniej przewidywała niedobór 474 tys. ton.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement