Europa: Rekordowo ciepły styczeń 2020 roku

Styczeń 2020 roku był najcieplejszym styczniem w historii pomiarów w Europie - wynika z danych opublikowanych w ramach programu Copernicus (program obserwacji Ziemi realizowany przez Komisję Europejską we współpracy z Europejską Agencją Kosmiczną).

Aktualizacja: 05.02.2020 10:25 Publikacja: 05.02.2020 10:08

Europa: Rekordowo ciepły styczeń 2020 roku

Foto: Copernicus, Twitter

"(Średnia) Temperatura (w Europie) była wyższa o 0,03 stopnia Celsjusza od średniej temperatury stycznia 2016 roku" - wynika z komunikatu unijnej agencji monitorującej zmiany klimatu.

Od wcześniejszego rekordu, zarejestrowanego w styczniu 2007 roku, średnia temperatura w styczniu 2020 roku była wyższa o 0,2 stopnia Celsjusza. Była też wyższa o 3,1 stopnia Celsjusza od średniej z lat 1981-2010.

"Średnie temperatury były zdecydowanie wyższe w północno-wschodniej części Europy. W niektórych miejscach temperatura była o 6 stopni Celsjusza wyższa od średnie w latach 1981-2010 (na tych terenach)" - czytamy w komunikacie.

W ubiegłym miesiącu agencja podała, że rok 2019 był drugim najcieplejszym roku w historii pomiarów.

W Norwegii styczeń 2020 roku był drugim najcieplejszym styczniem od 1900 roku dla całego kraju. W południowej Finlandii średnie temperatury były najwyższe od 1961 roku.

"(Średnia) Temperatura (w Europie) była wyższa o 0,03 stopnia Celsjusza od średniej temperatury stycznia 2016 roku" - wynika z komunikatu unijnej agencji monitorującej zmiany klimatu.

Od wcześniejszego rekordu, zarejestrowanego w styczniu 2007 roku, średnia temperatura w styczniu 2020 roku była wyższa o 0,2 stopnia Celsjusza. Była też wyższa o 3,1 stopnia Celsjusza od średniej z lat 1981-2010.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Wydarzenia
RZECZo...: powiedzieli nam
Wydarzenia
Nie mogłem uwierzyć w to, co widzę
Wydarzenia
Polscy eksporterzy podbijają kolejne rynki. Przedsiębiorco, skorzystaj ze wsparcia w ekspansji zagranicznej!
Materiał Promocyjny
Jakie możliwości rozwoju ma Twój biznes za granicą? Poznaj krajowe programy, które wspierają rodzime marki
Wydarzenia
Żurek, bigos, gęś czy kaczka – w lokalach w całym kraju rusza Tydzień Kuchni Polskiej