Reklama

Sekret piwa i hybryd

Naukowcy odkryli tajemnicę niepowtarzalnego smaku belgijskich piw.

Aktualizacja: 24.10.2019 20:43 Publikacja: 24.10.2019 17:54

Belgijscy piwowarzy zawsze lubili eksperymentować, na przykład z owocami czy przyprawami.

Belgijscy piwowarzy zawsze lubili eksperymentować, na przykład z owocami czy przyprawami.

Foto: shutterstock

Reputacja belgijskiego piwa jest od dawna mocno ugruntowana. Z tego kraju pochodzą słynne piwa produkowane w klasztorach ojców trapistów – trappiste.

Belgia to europejska ojczyzna piwa. Strabon (64 p.n.e.–24 n.e.) podaje w „Geografii powszechnej", że we Flandrii piwo warzono już 1200 lat wcześniej. Spośród belgijskich piw najbardziej charakterystyczne są trunki typu lambik. Powstają one w wyniku spontanicznej fermentacji drożdży pochodzenia naturalnego, warzone są w regionie Payottenland. Z kolei geuze to mieszanka lambików, a kriek to lambik owocowy, w jego fermentacji biorą udział wiśnie z pestkami.

Pozostało jeszcze 84% artykułu
error code: 522
Reklama
Materiał Partnera
Krewny z Ameryki. Jak filmy opowiadają niezwyczajną historię polskich emigrantów
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Materiał Partnera
Czy można wykryć, że pracę napisała AI? Nauczyciele akademiccy vs. ChatGPT
Materiał Partnera
Zegar biologiczny. Co naprawdę decyduje o naszej produktywności?
Nauka
Jak urozmaicić spacery i biegi? Eksperci mają niecodzienny pomysł. „Zaczynać powoli”
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Materiał Partnera
Język natury. Źródła jako świadkowie zmian klimatu i działalności człowieka
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama