Groźna bakteria w filetach śledziowych

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie ws. produktu pn. Filet śledziowy a’la matias. Wszystko za sprawą wykrycia bakterii Listeria monocytogenes.

Publikacja: 19.09.2020 13:18

Groźna bakteria w filetach śledziowych

Foto: Adobe Stock

Jak czytamy na stronie GIS Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w dwóch z pięciu próbek fileta śledziowego a'la matias z partii poddanej urzędowej kontroli żywności.

Szczegóły dotyczące produktów:

Producentem śledzi jest Zakład Przetwórstwa Rybnego PANIX Sp. z o.o. z siedzibą w Śląskowie.

Nie należy spożywać produktów o numerze partii 012320/165. Chodzi o śledzie:

- o terminie przydatności do spożycie 27.09.2020 w opakowaniach 0,4 kg i 1 kg;

- o terminie przydatności do spożycie 28.09.2020 w opakowaniach 0,5 kg, 2,5 kg i 4 kg;

- o terminie przydatności do spożycie 01.10.2020 w opakowaniach 0,4 kg, 0,5 kg i 2,5 kg.

Czytaj także: Sąd: Morszczuk mrożony nie może mieć 30 proc. glazury

Producent poinformował o zagrożeniu swoich odbiorców, a w zakładzie podjęto działania naprawcze.

Inspektorat przestrzega przed spożyciem żywności zanieczyszczonej bakterią, o której mowa w komunikacie. Może to doprowadzić do choroby zwanej listeriozą. W przypadku wystąpienia objawów listeriozy, należy skontaktować się z lekarzem.

Jak czytamy na stronie GIS Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w dwóch z pięciu próbek fileta śledziowego a'la matias z partii poddanej urzędowej kontroli żywności.

Szczegóły dotyczące produktów:

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Spadki i darowizny
Poświadczenie nabycia spadku u notariusza: koszty i zalety
Prawo w Firmie
Trudny państwowy egzamin zakończony. Zdało tylko 6 osób
Podatki
Składka zdrowotna na ryczałcie bez ograniczeń. Rząd zdradza szczegóły
Ustrój i kompetencje
Kiedy można wyłączyć grunty z produkcji rolnej
Sądy i trybunały
Reforma TK w Sejmie. Możliwe zmiany w planie Bodnara