fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Konsumenci

Groźna bakteria w filetach śledziowych

Adobe Stock
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie ws. produktu pn. Filet śledziowy a’la matias. Wszystko za sprawą wykrycia bakterii Listeria monocytogenes.

Jak czytamy na stronie GIS Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w dwóch z pięciu próbek fileta śledziowego a'la matias z partii poddanej urzędowej kontroli żywności.

Szczegóły dotyczące produktów:

Producentem śledzi jest Zakład Przetwórstwa Rybnego PANIX Sp. z o.o. z siedzibą w Śląskowie.

Nie należy spożywać produktów o numerze partii 012320/165. Chodzi o śledzie:

- o terminie przydatności do spożycie 27.09.2020 w opakowaniach 0,4 kg i 1 kg;

- o terminie przydatności do spożycie 28.09.2020 w opakowaniach 0,5 kg, 2,5 kg i 4 kg;

- o terminie przydatności do spożycie 01.10.2020 w opakowaniach 0,4 kg, 0,5 kg i 2,5 kg.

Producent poinformował o zagrożeniu swoich odbiorców, a w zakładzie podjęto działania naprawcze.

Inspektorat przestrzega przed spożyciem żywności zanieczyszczonej bakterią, o której mowa w komunikacie. Może to doprowadzić do choroby zwanej listeriozą. W przypadku wystąpienia objawów listeriozy, należy skontaktować się z lekarzem.

Źródło: GIS
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
REKLAMA