Reklama

Groźna bakteria w filetach śledziowych

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie ws. produktu pn. Filet śledziowy a’la matias. Wszystko za sprawą wykrycia bakterii Listeria monocytogenes.

Publikacja: 19.09.2020 13:18

Groźna bakteria w filetach śledziowych

Foto: Adobe Stock

Jak czytamy na stronie GIS Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w dwóch z pięciu próbek fileta śledziowego a'la matias z partii poddanej urzędowej kontroli żywności.

Szczegóły dotyczące produktów:

Producentem śledzi jest Zakład Przetwórstwa Rybnego PANIX Sp. z o.o. z siedzibą w Śląskowie.

Nie należy spożywać produktów o numerze partii 012320/165. Chodzi o śledzie:

- o terminie przydatności do spożycie 27.09.2020 w opakowaniach 0,4 kg i 1 kg;

Reklama
Reklama

- o terminie przydatności do spożycie 28.09.2020 w opakowaniach 0,5 kg, 2,5 kg i 4 kg;

- o terminie przydatności do spożycie 01.10.2020 w opakowaniach 0,4 kg, 0,5 kg i 2,5 kg.

Czytaj także: Sąd: Morszczuk mrożony nie może mieć 30 proc. glazury

Producent poinformował o zagrożeniu swoich odbiorców, a w zakładzie podjęto działania naprawcze.

Inspektorat przestrzega przed spożyciem żywności zanieczyszczonej bakterią, o której mowa w komunikacie. Może to doprowadzić do choroby zwanej listeriozą. W przypadku wystąpienia objawów listeriozy, należy skontaktować się z lekarzem.

Zawody prawnicze
Notariusze zwalniają pracowników i zamykają kancelarie
Spadki i darowizny
Czy darowizna sprzed lat liczy się do spadku? Jak wpływa na zachowek?
Internet i prawo autorskie
Masłowska zarzuca Englert wykorzystanie „kanapek z hajsem”. Prawnicy nie mają wątpliwości
Prawo karne
Małgorzata Manowska reaguje na decyzję prokuratury ws. Gizeli Jagielskiej
Nieruchomości
Co ze słupami na prywatnych działkach po wyroku TK? Prawnik wyjaśnia
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama