Polacy są gotowi płacić więcej za zdrową żywność

Może być drożej, ale musi być naturalniej i bezpieczniej – tak twierdzi większość konsumentów. Sklepy są już na taki trend gotowe, a rynek tzw. produktów ekologicznych rośnie dwucyfrowo.

Aktualizacja: 26.01.2018 10:14 Publikacja: 25.01.2018 20:00

Polacy są gotowi płacić więcej za zdrową żywność

Foto: pexels.com

Czytają o żywności w internecie, częściej niż inni Europejczycy sprawdzają też etykiety na produktach – podaje w raporcie udostępnionym „Rzeczpospolitej" firma badawcza Nielsen. Wszystko z myślą o zdrowiu swoim i najbliższych, co dla Polaków, jak deklarują w badaniu, jest największą wartością.

– Ponad 60 proc. wybiera produkty z prostą i zrozumiałą listą składników. Z pewnością rozumieją przez to, że im krótsza lista, tym mniej sztucznych dodatków. A to właśnie obawa o mnogość sztucznych składników w żywności plasuje się wyżej wśród polskich konsumentów niż przeciętnie w Europie – mówi Małgorzata Cichecka, dyrektor działu efektywności sprzedaży w firmie Nielsen.

Pozostało 88% artykułu

Teraz 4 zł za tydzień dostępu do rp.pl!

Kontynuuj czytanie tego artykułu w ramach subskrypcji rp.pl

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Handel
Brexit uderza w import żywności. Brytyjczycy narzekają na nowe przepisy
Handel
Kanadyjski rząd chce ściągnąć dyskonty. Na liście właściciele Biedronki i Lidla
Handel
VAT uderzył, ceny rosną już mocniej niż w marcu
Handel
Francja: Shrinkflacja to oszustwo. Rząd z tym kończy
Handel
Biden chce uderzyć w Chiny. Wzywa do potrojenia ceł na metale