fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Handel

Carrefour sprzedaje żywność po terminie minimalnej przydatności

Fotorzepa, Rafał Guz
Francuski koncern testuje rozwiązanie mające zmniejszyć marnotrawstwo żywności.

Marnowanie żywności to poważny problem. Coraz więcej państw wprowadza przepisy mające temu zapobiegać, a sieci handlowe próbują unikać strat i przy okazji wychować klientów. Promocje towarów, których data minimalnej trwałości zbliża się do końca to już norma na całym świecie, ale Carrefour testuje nowe rozwiązanie. 

Czytaj także:  Biedronce grożą ogromne kary 

Francuski detalista w trzech swoich placówkach na macierzystym rynku (w Carrefour de Vannes, Cesson-Sevigne i Amiens) postanowił przetestować sprzedawanie za pół ceny produktów, których data minimalnej trwałości już minęła. W przypadku wielu produktów spożywczych upłynięcie daty minimalnej trwałości nie oznacza bowiem, że nie nadają się one do spożycia – odpowiednio przechowywane wciąż są bezpieczne dla zdrowia i nadają się do konsumpcji. Termin minimalnej trwałości jest bowiem ustalany z bezpiecznym zapasem, co pozwala Carrefourowi na sprzedawanie takich produktów nawet 30 dni po terminie. Test jest na tyle pomyślny, że Carrefour rozszerzy go na 14 kolejnych placówek w Bretanii.

- Sprawdzamy, jak z realizacją projektu radzą sobie pracownicy i jak reagują na niego klienci – mówił serwisowi Lineaires.com Bertrande Swiderski, dyrektor ds. społecznej odpowiedzialności biznesu w Grupie Carrefour. 

Akcja ze sprzedażą żywności po terminie jest rozszerzeniem dotychczasowych działań Carrefoura. Detalista od dłuższego czasu sprzedaje za 3,9 euro kosze z produktami wartymi w cenie regularnej 12 euro. Klienci kupują te kosze za pomocą aplikacji Too Good To Go. Przez 6 miesięcy sprzedano już pół miliona takich koszy zawierających minimum 5 różnych produktów. Do „koszy” pakowane są produkty, których nie udało się sprzedać w terminie i gdyby nie specjalna zniżka, musiałyby ulec utylizacji.

Źródło: rp.pl
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA