fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Archeologia

Jak mięso wpłynęło na neandertalczyków

Flickr
Wysokobiałkowa dieta, głównie mięso, wpłynęła na budowę ciała neandertalczyków.
Jako gatunek wymarli oni około 25 tys. lat temu. Zanim to nastąpiło, przez mniej więcej 15 tys. lat współistnieli w Europie z Homo sapiens. Naukowcy z Uniwersytetu w Tel Awiwie porównali szkielety obu gatunków z okresu współistnienia (wiadomość o tym zamieszcza „American Journal of Physical Anthropoplogy"). Okazuje się, że neandertalczycy byli nie tylko niżsi i bardziej masywni od naszych bezpośrednich przodków, o czym wiadomo od dawna, ale mieli też dużo szersze miednice i klatki piersiowe. Zdaniem badaczy powodem była dieta.
Neandertalczycy polowali na mamuty, nosorożce, ich menu składało się w ogromnej większości z protein. Z tego powodu w toku ewolucji ukształtowała się ich budowa – z miejscem na duże płuca, żołądek, wątrobę i nerki. Wielka wątroba umożliwiała trawienie pokaźnych ilości mięsa. Większe były też ich nerki i cały układ moczowy, który musiał się uporać z wydaleniem dużych ilości uryny po wypiciu dużej ilości wody służącej do trawienia. Właśnie te systemy fizjologiczne mieściła duża miednica.
Źródło: Rzeczpospolita
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA