Reklama

Marek Marzec: Jeśli stracimy przewagę cenową żywności, to będzie duży ból głowy

Jak wygląda rynek żywności okiem polskiego dużego eksportera. Jakie mamy hity eksportowe i dokąd wysyłamy polską mozzarellę? O tym opowiada Marek Marzec, prezes grupy Ewa Bis w Magazynie o Biznesie.

Publikacja: 19.09.2025 14:00

Marek Marzec, prezes grupy Ewa Bis

Marek Marzec, prezes grupy Ewa Bis

Foto: podcasty.rp.pl

– Żywność jest dobrym towarem eksportowym z prostej przyczyny, że konsumentów mamy na całym świecie. Oczekiwania konsumentów, niezależnie w jakim kraju, są identyczne niezależnie od kontynentu. Czy to jest Afryka, czy to Azja, czy to jest Ameryka Południowa czy Północna. Wszędzie jesteśmy zwykłymi konsumentami – mówił Marek Marzec, prezes firmy Ewa Bis, w programie Magazyn o Biznesie. 

Wciąż niski wzrost eksportu polskiej żywności 

Pozostało jeszcze 86% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r. Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Magazyn o biznesie
Dr Rafał Kieszek: Wyprowadzimy startupy z doliny śmierci
Magazyn o biznesie
Bartosz Urbaniak: Musimy być odporni żywnościowo by móc się bronić
Magazyn o biznesie
Witold Orłowski: Polska zbrojeniówka musi być drapieżna
Magazyn o biznesie
Adam Leszkiewicz – markę PGZ czeka wzmocnienie
Magazyn o biznesie
Piotr Bielski: Następne ratingi mogą być gorsze
Reklama
Reklama
Reklama