Jakie właściwości odżywcze ma arbuz

Arbuz jest rośliną z rodziny dyniowatych.

Publikacja: 26.10.2021 15:53

Arbuz

Arbuz

Foto: Adobe Stock

Skąd pochodzą arbuzy?

Trzy z czterech gatunków arbuza pochodzą z Namibii i północnej Afryki, jeden z Azji południowo-zachodniej. W Afryce północnej arbuzy były uprawiane prawdopodobnie już 5 tysięcy lat temu. Obecnie arbuzy są uprawiane w wielu częściach świata - największym ich producentem są Chiny, dużym producentem jest też Turcja.

Arbuz - składniki odżywcze

100 gram arbuza ma ok. 30 kalorii.

100 g arbuza zawiera 112 mg Potasu (3 proc. dziennego zapotrzebowania), 8 g węglowodanów (2 proc. dziennego zapotrzebowania), 0,6 g białek (1 proc. dziennego zapotrzebowania).

100 gram arbuza zawiera też Witaminę C zaspokajającą 13 proc. dziennego zapotrzebowania, magnez zaspokajający 2 proc. dziennego zapotrzebowania i żelazo zaspokajające 1 proc. dziennego zapotrzebowania.

W 92 proc. arbuz składa się z wody.

Arbuz a ochrona przed nowotworem

Arbuz zawiera przeciwutleniacze - likopen, beta-karoten, luteinę, zeaksantynę i kryptoksantynę. Przeciwutleniacze to związki chemiczne, które chronią organizm przed rozwojem chorób nowotworowych oraz opóźniają proces starzenia się organizmu. Likopen, jeden z przeciwutleniaczy zawartych w arbuzie, jest jednocześnie pigmentem, który nadaje arbuzowi charakterystyczny, czerwony kolor.

Arbuz a choroby serca

Arbuz zawiera cytrulinę, która przyczynia się do zmniejszenia złogów tłuszczu w naczyniach krwionośnych, hamuje rozwój miażdżycy oraz zmniejsza sztywność tętnic u kobiet po menopauzie. Codzienne spożywanie kawałka arbuza powstrzymuje też gromadzenie się złego cholesterolu w organizmie. Z kolei występujący w arbuzie potas pomaga kontrolować ciśnienie krwi, dzięki wydalaniu nadmiaru sodu z organizmu.

Czytaj więcej

W pandemii Polacy ważą coraz więcej

Arbuz a bóle mięśni

Cytrulina wspomaga też wydalanie amoniaku z organizmu - amoniak gromadzi się przede wszystkim w przypadku wysokobiałkowej diety, którą często stosują osoby uprawiające sport. Zmniejsza to bóle mięśni.

Arbuz a grypa, przeziębienie i astma

100 gram arbuza zawiera 13 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która wzmacnia odporność naszego organizmu, zwłaszcza w sezonie przeziębieniowo-grypowym. W reakcji organizmu na przeziębienie i grypę pomaga też likopen. Ten ostatni łagodzi też objawy astmy u dzieci i pomaga osobom cierpiącym na astmę - w tym dorosłym - w prawidłowym oddychaniu.

Czytaj więcej

W pandemii Polacy chętniej jedli słodycze, spali i palili papierosy

Arbuz a cukrzyca

Spożywanie arbuza wspiera pracę nerek w przekształcaniu L-cytruliny w L-argininę - te dwa aminokwasy odgrywają pewną rolę w ochronie organizmu przed cukrzycą. Suplement tego drugiego aminokwasu, zawarty w arbuzie, wspiera metabolizm glukozy i insuliny przez organizm.

Skąd pochodzą arbuzy?

Trzy z czterech gatunków arbuza pochodzą z Namibii i północnej Afryki, jeden z Azji południowo-zachodniej. W Afryce północnej arbuzy były uprawiane prawdopodobnie już 5 tysięcy lat temu. Obecnie arbuzy są uprawiane w wielu częściach świata - największym ich producentem są Chiny, dużym producentem jest też Turcja.

Pozostało 88% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Zdrowy styl życia
WHO alarmuje: Nowa "epidemia". Liczba jej ofiar wzrosła cztery razy od 1990 r.
Zdrowy styl życia
Tyle samo ćwiczeń, dwa razy więcej korzyści
Materiał partnera
Aktywność fizyczna doskonałym antidotum na stres
Materiał Promocyjny
Potencjał samoleczenia? Nawet 40 mld euro dla systemu
Materiał Promocyjny
Pacjenci apelują: wprowadźmy badania przesiewowe w kierunku hipercholesterolemii rodzinnej. Wcześnie zdiagnozowani chorzy mogą uniknąć przedwczesnej śmierci