Skąd pochodzą arbuzy?

Trzy z czterech gatunków arbuza pochodzą z Namibii i północnej Afryki, jeden z Azji południowo-zachodniej. W Afryce północnej arbuzy były uprawiane prawdopodobnie już 5 tysięcy lat temu. Obecnie arbuzy są uprawiane w wielu częściach świata - największym ich producentem są Chiny, dużym producentem jest też Turcja.

Arbuz - składniki odżywcze

100 gram arbuza ma ok. 30 kalorii.

100 g arbuza zawiera 112 mg Potasu (3 proc. dziennego zapotrzebowania), 8 g węglowodanów (2 proc. dziennego zapotrzebowania), 0,6 g białek (1 proc. dziennego zapotrzebowania).

100 gram arbuza zawiera też Witaminę C zaspokajającą 13 proc. dziennego zapotrzebowania, magnez zaspokajający 2 proc. dziennego zapotrzebowania i żelazo zaspokajające 1 proc. dziennego zapotrzebowania.

W 92 proc. arbuz składa się z wody.

Arbuz a ochrona przed nowotworem

Arbuz zawiera przeciwutleniacze - likopen, beta-karoten, luteinę, zeaksantynę i kryptoksantynę. Przeciwutleniacze to związki chemiczne, które chronią organizm przed rozwojem chorób nowotworowych oraz opóźniają proces starzenia się organizmu. Likopen, jeden z przeciwutleniaczy zawartych w arbuzie, jest jednocześnie pigmentem, który nadaje arbuzowi charakterystyczny, czerwony kolor.

Arbuz a choroby serca

Arbuz zawiera cytrulinę, która przyczynia się do zmniejszenia złogów tłuszczu w naczyniach krwionośnych, hamuje rozwój miażdżycy oraz zmniejsza sztywność tętnic u kobiet po menopauzie. Codzienne spożywanie kawałka arbuza powstrzymuje też gromadzenie się złego cholesterolu w organizmie. Z kolei występujący w arbuzie potas pomaga kontrolować ciśnienie krwi, dzięki wydalaniu nadmiaru sodu z organizmu.

Czytaj więcej

Mniej ruchu w czasie pandemii to jedna z przyczyn epidemii otyłości
W pandemii Polacy ważą coraz więcej

Arbuz a bóle mięśni

Cytrulina wspomaga też wydalanie amoniaku z organizmu - amoniak gromadzi się przede wszystkim w przypadku wysokobiałkowej diety, którą często stosują osoby uprawiające sport. Zmniejsza to bóle mięśni.

Arbuz a grypa, przeziębienie i astma

100 gram arbuza zawiera 13 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która wzmacnia odporność naszego organizmu, zwłaszcza w sezonie przeziębieniowo-grypowym. W reakcji organizmu na przeziębienie i grypę pomaga też likopen. Ten ostatni łagodzi też objawy astmy u dzieci i pomaga osobom cierpiącym na astmę - w tym dorosłym - w prawidłowym oddychaniu.

Czytaj więcej

W pandemii Polacy chętniej jedli słodycze, spali i palili papierosy

Arbuz a cukrzyca

Spożywanie arbuza wspiera pracę nerek w przekształcaniu L-cytruliny w L-argininę - te dwa aminokwasy odgrywają pewną rolę w ochronie organizmu przed cukrzycą. Suplement tego drugiego aminokwasu, zawarty w arbuzie, wspiera metabolizm glukozy i insuliny przez organizm.