Reklama

Co jeść, by zmniejszyć ryzyko niewydolności serca o ponad 40 proc.

Dieta bogata w warzywa, owoce i ryby może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niewydolność serca aż o 41 proc. Jeśli natomiast produkty te jemy sporadycznie, za to nie stronimy od mięsa, smażonych potraw i słodkich napojów – ryzyko choroby rośnie nawet o 72 proc.

Publikacja: 25.04.2019 16:39

Kolejne badania naukowe potwierdzają, że dieta roślinna jest zdrowa dla serca

Kolejne badania naukowe potwierdzają, że dieta roślinna jest zdrowa dla serca

Foto: Adobe Stock

O niewydolności serca mówimy wtedy, gdy nie może ono dostarczyć wystarczającej ilości krwi do głównych organów ciała. W konsekwencji do narządów dociera zbyt mało tlenu niezbędnego do ich funkcjonowania lub też zbyt dużo krwi w nich zalega.

Choroba jest wyjątkowo groźna - z jej powodu drastycznie pogarsza się jakość życia, a pięcioletnie przeżycie wynosi zaledwie 50 proc., jak w wielu nowotworach złośliwych.

Pozostało jeszcze 86% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Zdrowie
Innowacje w opiece zdrowotnej jako katalizator konkurencyjności
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Zdrowie
Pedagożka tłumaczy: ADHD u kobiet wygląda inaczej
psychologia
Czym jest ADHD burnout i maska ADHD – wyjaśnia psycholożka Monika Kotlarek
Zdrowie
Polski system „zgubił” kilkuset lekarzy z Ukrainy
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Zdrowie
21. Forum Rynku Zdrowia już w poniedziałek
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama