Co jeść, by zmniejszyć ryzyko niewydolności serca o ponad 40 proc.

Dieta bogata w warzywa, owoce i ryby może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niewydolność serca aż o 41 proc. Jeśli natomiast produkty te jemy sporadycznie, za to nie stronimy od mięsa, smażonych potraw i słodkich napojów – ryzyko choroby rośnie nawet o 72 proc.

Publikacja: 25.04.2019 16:39

Kolejne badania naukowe potwierdzają, że dieta roślinna jest zdrowa dla serca

Kolejne badania naukowe potwierdzają, że dieta roślinna jest zdrowa dla serca

Foto: Adobe Stock

O niewydolności serca mówimy wtedy, gdy nie może ono dostarczyć wystarczającej ilości krwi do głównych organów ciała. W konsekwencji do narządów dociera zbyt mało tlenu niezbędnego do ich funkcjonowania lub też zbyt dużo krwi w nich zalega.

Choroba jest wyjątkowo groźna - z jej powodu drastycznie pogarsza się jakość życia, a pięcioletnie przeżycie wynosi zaledwie 50 proc., jak w wielu nowotworach złośliwych.

Pozostało 86% artykułu
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Obszary medyczne
Masz to jak w banku
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Obszary medyczne
Współpraca, determinacja, ludzie i ciężka praca
Zdrowie
"Czarodziejska różdżka" Leszczyny. Bez wotum nieufności wobec minister zdrowia
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Zdrowie
Co dalej z regulacją saszetek nikotynowych?