Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 26.07.2019 16:33 Publikacja: 26.07.2019 16:33
Foto: Shutterstock
Większość owoców jest bogata w naturalne cukry, ale są takie, które mają ich niewiele więcej niż warzywa. Mogą je jeść zarówno osoby, które usiłują schudnąć, jak i diabetycy, którzy muszą unikać cukru w diecie. Wybierając owoce warto zwracać uwagę nie tylko na zawartość węglowodanów, ale też indeks glikemiczny (IG).
Jest to wskaźnik, który określa wzrost poziomu cukru we krwi 2 godziny po zjedzeniu posiłku węglowodanowego. Im niższy jest indeks glikemiczny węglowodanu: w tym wypadku owocu, tym lepiej. Niski indeks glikemiczny nie przekracza wartości 55, średni - 69 (punktem odniesienia jest czysta glukoza, której IG wynosi 100).
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Amerykańska NCCN opublikowała najnowsze wytyczne dla pacjentów onkologicznych. Mowa w nich m.in. o szczegółowych...
Pod koniec czerwca Rada ds. Zatrudnienia, Polityki Społecznej, Zdrowia i Ochrony Konsumentów (EPSCO) zatwierdził...
Alkohol i nikotyna wywołują negatywne skutki zdrowotne, społeczne i ekonomiczne. W jaki sposób przeciwdziałać te...
Skumulowane koszty ustawy o minimalnym wynagrodzeniu dla pracowników ochrony zdrowia w tym roku pochłoną jedną c...
Każdego dnia w Polsce 160 osób umiera przedwcześnie z powodu otyłości. Choroba powoduje ponad 200 powikłań, z kt...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas