– Ludzie są już wtedy przejedzeni i zmęczeni świętami. Przychodzą, żeby się oderwać od sprzątania, zmywania – mówi Waldemar Czyż, menedżer restauracji Folk Gospoda. – Dlatego w tym dniu proponujemy przede wszystkim lekkie wersje tradycyjnych polskich dań.
The Olive Restaurant (ul. Prusa 2, tel. 022 450 67 06) zaprasza 24 grudnia – bufet kolacyjny w cenie 139 zł od osoby. Pierwszy i drugi dzień świąt możemy zaś uczcić tu bożonarodzeniowym brunchem, serwowanym w godz. 12.30 – 17 (155 zł od osoby).
Akashia (ul. Jana Pawła II 61, tel. 022 636 67 67) ma propozycję dla tych, którym marzy się wprowadzenie odrobiny egzotyki do świątecznej tradycji. Wigilijne ryby w koreańsko-japońskim wydaniu: zestawy sushi, owoce morza, tofu. W Wigilię restauracja czynna jest w godz. 12 – 16, w drugi dzień świąt w godz. 13 – 22.
Folk Gospoda (ul. Waliców 13, tel. 022 890 16 05) zaprasza 26 grudnia na lekki, świąteczny obiad. Restauracja będzie czynna w godz. 13 – 24, a w karcie m.in. polędwiczka wieprzowa z sosem miodowo-musztardowym, marynowana w trójniaku i ziołach (28 zł), pieczony pstrąg faszerowany warzywami i ziołami (22 zł).Restauracja Dom Polski (ul. Francuska 11, tel. 022 616 24 32) czynna jest 25 i 26 grudnia w godz. od godz. 12 do ostatniego gościa. W menu zestawy świąteczne, np. zupa rybna po staropolsku, wiejska kaczka z pieca w sosie owocowym, a na deser sękacz w sosie miodowo-piernikowym i łamańce z makiem (140 zł za osobę).
W Babalu (ul. Kłopotowskiego 33, tel. 022 424 66 66) płacimy 29 zł i jemy, ile chcemy, również w święta. W Wigilię restauracja będzie czynna w godz. 12 – 16, w drugi dzień świąt w godz. 12 – 23. Dania kuchni polskiej, włoskiej, hiszpańskiej lub dania z woka.