[srodtytul]Teatr[/srodtytul]
[b]NOC Z WERTYŃSKIM - TEATR ATENEUM[/b]
Wieczór z Oleną Leonenko to opowieść o życiu Aleksandra Wertyńskiego. Ukraińska piosenkarka przypomina jego romanse, listy i wspomnienia, snując historię człowieka w czasach wojny. Ul. Jaracza 2, tel. 022 625 73 30.
[b]ŻÓŁTA STRZAŁA - CENTRALNY BASEN ARTYSTYCZNY[/b]
Warszawska premiera nowego spektaklu Studia Teatralnego Koło, przygotowanego we współpracy z lubelską sceną prapremier InVitro. Tym razem reżyser Igor Gorzkowski sięgnął po opowiadanie Wiktora Pielewina. Życie bohaterów toczy się w pociągu, tytułowej „Żółtej strzale”. Większość z nich nawet nie zauważa dziwności tej sytuacji. Ul. Konopnickiej 6, tel. 022 339 06 08, godz. 21.
[b]GLENGARRY GLEN ROSS - TEATR POWSZECHNY[/b]
Teatr Powszechny powraca do przedstawienia według sztuki Davida Mameta. Grupka pracowników jednej firmy musi stanąć do upiornego wyścigu szczurów – to jedyny sposób utrzymania swojej posady.
Ul. Zamoyskiego 20, tel. 022 818 25 16, godz. 19.30.
—ar
[srodtytul]Sztuka[/srodtytul]
[b]Elementy - galeria krytyków pokaz [/b]
Wystawa malarstwa Elwiry Szeflińskiej to pasjonująca opowieść o sprawach tak podstawowych jak np... życie. Artystka, absolwentka Wydziału Rzeźby warszawskiej ASP, stworzyła przejmującą wizję rzeczywistości i zaludniła ją wykwitami swej bujnej wyobraźni. Ul. Krakowskie Przedmieście 20/22, tel. 022 828 31 22, wernisaż godz. 19.
[b]Fragile - Galeria Zachęta[/b]
Retrospektywna wystawa Marka Piaseckiego – artysty, przedstawiciela Grupy Krakowskiej, mocno związanego ze środowiskiem warszawskim. Jego ulubionym medium jest fotografia. Pl. Małachowskiego 3, tel. 022 827 58 54, godz. 12 – 20.
—igse
[srodtytul]Dla rodziny[/srodtytul]
[b]Z Orłem Białym przez wieki - Biblioteka dla Dzieci i Młodzieży nr 13[/b]
Na przestrzeni dziejów występujący w herbie Rzeczypospolitej Orzeł Biały przechodził różne metamorfozy. Dodawano mu lub odejmowano niektóre elementy, dopasowując charakter godła do stylu epoki lub potrzeb panujących. Nic zatem dziwnego, że historia Orła Białego to historia naszego państwa. Opowie o niej dzieciom Michał Rybak, historyk i przewodnik warszawski. Ul. Staszica 5a, tel. 022 632 27 52, godz. 10.
[b]Tygryski - Teatr Lalka[/b]
Adaptacja wiersza Joanny Papuzińskiej o Asi, której namalowane na piżamce tygryski uniemożliwiają zaśnięcie, jest spektaklem niezwykłym. I nie tylko ze względu na występujące w nim piękne, kolorowe lalki. Połączenie fabuły z elementami zabawy sprawia, że jest ona zrozumiała nawet dla dzieci poniżej trzeciego roku życia, a realizacja przedstawienia w foyer teatru i bezpośredni kontakt z aktorami pozwalają maluchom włączać się do akcji.
Pl. Defilad 1, tel. 022 620 49 50, godz. 11.
[b]Nadchodzi zima w Dolinie Muminków - Biblioteka dla Dzieci i Młodzieży nr 25[/b]
Do zimy trzeba się odpowiednio przygotować. Jedni zbierają zapasy i gromadzą opał. Inni wolą tę porę roku przespać. Tak się dzieje z bohaterami opowiadań Tove Jasson, Muminkami. Podczas zajęć literacko-plastycznych dzieci dowiedzą się, jak te sympatyczne stworki przygotowują się do zimowego snu i namalują swoich ulubieńców.
Ul. Żytnia 64, tel. 022 631 63 45, godz. 17.
—tr
[srodtytul]Kulinaria[/srodtytul]
[b]Ostre Węgierskie Zupy [/b]
Cały zestaw gorących zup: węgierska zupa pieczarkowa z odrobiną śmietany i czerwoną papryką (13 zł), esencjonalny rosół z warzywami i kulkami mięsnymi (13 zł), zupa rybna z karpiem lub sumem (18 zł), tradycyjny węgierski kapuśniak z wędzonką (18 zł), zupa z estragonem i kawałkami wołowiny (18 zł), narodowa gulaszowa z wołowiną, ziemniakami i zacierkami z dużą ilością ostrej papryki (18 zł) i fasolowa z wędzoną golonką (18 zł). Kto nie będzie po kociołku zupy syty, może zamówić jeszcze np. stek z suma w marynacie czosnkowej, podawany z duszonym szpinakiem i opiekanymi ziemniakami (35 zł), gulasz z dziczyzny duszony w Egri Bikavér i podawany z makaronem (38 zł) lub wątróbkę gęsią marynowaną w Tokaju Aszú i podawaną z grillowanymi owocami (62 zł).
Restauracja i Winiarnia Borpince, ul. Zgoda 1, tel. 022 828 22 44.
[b]Sushi - przy Moliera[/b]
Szczególnie dobrze przyrządzany jest w tym sushi-barze łosoś pieczony w sosie teryaki. Prócz niego polecamy jednoskładnikowe maki z kalmarem, omletem i ośmiornicą (6 szt. 11 zł), maki z pstrągiem lub rybą maślaną (2 szt. 18 zł) i maki z okoniem morskim lub doradą (2 szt. 21 zł). Uwaga: tu o każdej porze, zwłaszcza w porze lunchu, są kolejki.
Sakana Sushi Bar, ul. Moliera 4/6, tel. 022 826 59 58.
—mjl