Zdjęcie to świetna pamiątka. A jak sobie radzili nasi pradziadkowie, którzy nie mieli cyfrowych aparatów? Dowiedzą się tego uczestnicy warsztatów rodzinnych. Dzieci i rodzice posłuchają, w jaki sposób portretowano ludzi, i wykonają ramkę do swojej ulubionej fotografii. Pl. Małachowskiego 3, tel. 022 827 58 54 wew. 171, niedziela, godz. 12.30.
Wielka zbiórka małych smoczków - PKiN
Rozstanie z ukochanym smoczkiem może być nie lada przeżyciem. Wie o tym bohaterka książki Macieja Orłosia pt. „Tajemnice przygody Meli”. By ułatwić maluchom trudną decyzję, Znak organizuje Wielką Zbiórkę Małych Smoczków. „Tuptusie” przyniesione na trwające właśnie Targi Książki, a także wysłane do 15 czerwca na adres Znaku (ul. Kościuszki 37, 31-105 Kraków), zagoszczą na smoczej wystawie. PKiN, stoisko d441, sobota, godz. 19 – 17, niedziela godz. 10 – 17.
jgz
Kulinarna Akcja Bezpośrednia
Masz dość monotonii polskiej pyry? Warszawskie Convivium Slow Food zaprasza na spotkanie z Kartoflem. Podczas dyskusji głos zabiorą: dr Wojciech Nowacki z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – o od mianach i uprawie oraz Elżbieta Priwieziencew ze Społecznego Instytutu Ekologicznego – o promocji ziemniaka. W programie ponadto degustacja różnych odmian warzywa i ziemniaczany kiermasz. Slow Food jest międzynarodową organizacją typu non profit, która w manifeście określa swój cel jako: ochronę prawa do smaku. W Polsce działa od 2002 roku. Pierwszym produktem, który wzięto pod ochronę, był góralski oscypek. Instytut Teatralny, Al. Ujazdowskie 6, sobota, godz. 15, więcej informacji na stronie: slowfood.pl.
Latino Brasserie @ferdy’s
Menu Szparagowe to najnowsza propozycja latynoamerykańskiej restauracji. Do wyboru są gotowane białe lub zielone szparagi z masłem koperkowym oraz opiekaną ciabatą (39 zł) i szparagowa zupa krem z pianką z czerwonego kawioru (29 zł). Dla tych, którzy lubią niekonwencjonalne zestawienia, przygo- towano białe lub zielone szparagi z serem Ementaler w tempurze z dipem orzechowym (36 zł). Tempura to japoński sposób smażenia na głębokim tłuszczu produktów zanurzonych w cieście naleśnikowym. Szparagi świetnie łączą się z aromatycznymi wędlinami. W @ferdy’s zjemy białe lub zielone w szynce Serrano na francuskim toście z masłem czosn- kowo-natkowym (49 zł). Ul. Grzybowska 24, Radisson SAS Centrum Hotel, tel. 022 321 88 22.
mq