Kolor i Forma - Galeria Klimy Bocheńskiej
Obrazy i rysunki, zebrane na najnowszej wystawie Krzysztofa Augustina, cechuje walka między abstrakcją a dążeniem do przedstawień figuralnych. Tym, co je spaja, jest wręcz obsesyjna dbałość o detal oraz formę i kolor. Ul. Ząbkowska 27/31, tel. 0 601 511 713, wernisaż godz. 19.
—igse
Opowieści z Narnii: Książę Kaspian - Silver Screen Targówek
W drugiej część „Opowieści z Narnii” rodzeństwo Pevensie – Piotr, Zuzanna, Edmund i Łucja – zostaje ponownie wezwane do magicznej krainy przez księcia Kaspiana. Podczas nieobecności dzieci minęło tu ponad 1000 lat. Teraz rządy sprawuje okrutny uzurpator król Miraz. Rodzeństwo musi pomóc księciu Kaspianowi w pokonaniu tyrana.
Ul. Różana 16, tel. 022 845 16 76, godz. 10.
Jestem twórcą - Centrum Rozwoju Dziecka Bajkolandia
Zabawa w grupie z wykorzystaniem technik twórczego myślenia, dostosowanych do możliwości rozwojowych dzieci w wieku od czterech do sześciu lat, pozwoli wesprzeć rozwój przedszkolaków. Dzieci nauczą się pracy w grupie oraz odkryją swoje mocne strony. Wszystko to bardzo przyda im się w nadchodzącej edukacji szkolnej.
Ul. Powstańców Śląskich 106d, tel. 022 213 96 96, godz. 16 – 16.45
Dziadek do Orzechów - Muzeum–Pałac w Wilanowie
Spektakl o przygodach Klary rozbawi i wzruszy widzów w wieku od lat trzech. Zwłaszcza że obok żywych aktorów udział w nim wezmą animowane marionetki. Po przedstawieniu odbędą się warsztaty plastyczne, w czasie których maluchy wykonają własne lalki, na wzór tych, które obejrzały na scenie. Zabawa zaplanowana jest na sobotę (20.09), ale zapisać się trzeba już dzisiaj! Rezerwacja: Katarzyna Pietrzak, tel. 022 842 81 01.
—tr
Sapaya
Nowa jadłodajnia w stylu azjatyckim. Zjemy tu kurczaka z trawą cytrynową i chili (13 zł), wieprzowinę z pędami bambusa i grzybami mun (12 zł), schab po chińsku w sosie ostrygowo-grzybowo-sojowym (14 zł) czy cielęcinę w sosie curry (14 zł). Lokal ma skromny wystrój, kilka lampionów i zdjęć nawiązuje do klimatu Orientu. Miejsce dobre na szybki posiłek. Słowo „sapaya” znaczy relaks i komfort w sensie psychicznym i fizycznym. Ul. Madalińskiego 38/40, tel. 022 646 92 13.
Boathouse
Świeże owoce morza prosto z Francji poleca szef kuchni Luc Dernacourt. Dostaniemy tu m.in. pieczone małże nadziewane czosnkiem, szarlotkami, pietruszką i masłem (32 zł) czy mule po baskijsku w pomidorowo-winnym sosie z dodatkiem czosnku, chili, cebuli i kruszonego grissini (52 zł). Specjalnością są francuskie przysmaki z mórz w zestawie. Porcja (189 zł) zawiera pół dużego brązowego kraba Torteaux, langustynkę, pięć krewetek, morskiego ślimaka Bulot, 100 g małych słodkawych w smaku ślimaków Bigorneaux (jada się je przy pomocy specjalnej szpili), małże, dwa mięczaki o twardej skorupie, tzw. palourde, dwie małże Amanda oraz dwie ostrygi Fine de Claire. Wał Miedzeszyński 389a, tel. 022 616 32 23.
—mq