Reklama

Po pierwsze: bezpieczeństwo i jakość

Nad przestrzeganiem przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności na różnych etapach jej produkcji czuwają wyspecjalizowane instytucje.

Aktualizacja: 03.06.2019 06:31 Publikacja: 02.06.2019 21:00

Stosowane w umiarze, zgodnie z prawem i zaleceniami producentów, środki ochrony roślin przyczyniają

Stosowane w umiarze, zgodnie z prawem i zaleceniami producentów, środki ochrony roślin przyczyniają się do produkcji wysokiej jakości owoców i warzyw

Foto: shutterstock

Aby osiągnąć odpowiedni poziom jakości żywności, potrzebne jest wszechstronne podejście, obejmujące wiele działań – od etapu produkcji surowca, poprzez badania jakości, warunki hodowli zwierząt, przetwórstwo, aż po transport.

W Unii Europejskiej aktem prawnym w dziedzinie żywności i żywienia o zasięgu wspólnotowym jest rozporządzenie nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z 28 stycznia 2002 r. Dokument zapewnia ujednolicone zasady i procedury dla wszystkich państw członkowskich UE. Zabezpiecza interes konsumenta, ma na celu zapobieganie fałszowaniu żywności oraz praktykom mogącym wprowadzić konsumenta w błąd. Na podstawie dokumentu został powołany Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Pozostało jeszcze 91% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Współzałożyciel kultowej marki lodów Ben & Jerry’s odchodzi. Powodem konflikt o Strefę Gazy
Przemysł spożywczy
Niemcy chcą walczyć z plagą otyłości. Co może pomóc?
Przemysł spożywczy
Podział Kraft Heinz. Buffett rozczarowany
Przemysł spożywczy
Szalony wzrost cen kawy potrwa nawet dwa lata
Przemysł spożywczy
Prezes Nestlé zwolniony przez romans z pracownicą. Koncern pogrąża się w kryzysie
Reklama
Reklama