Ferrero wycofuje Kinder ze sklepów w USA i w Polsce. Ryzyko salmonelli

Choć żaden produkt firmy nie wykazał obecności niebezpiecznych bakterii, firma woli chuchać na zimne.

Publikacja: 08.04.2022 16:20

Ferrero wycofuje Kinder ze sklepów w USA i w Polsce. Ryzyko salmonelli

Foto: Adobe Stock

Potencjalne skażenie salmonellą wystarczyło, by ze sklepów w USA Ferrero zaczęło wycofywać asortyment niektórych swoich produktów. Z półek amerykańskich placówek handlowych znikają Kinder Happy Moments i Kinder Mix Chocolate Treats. Włoski koncern twierdzi, że decyzję podjął po tym, jak w fabryce, z której pochodzi czekolada użyta do wyprodukowania słodyczy, wykryto salmonellę.

To już kolejne wycofania produktów Ferrero ze sklepów w związku z wykryciem salmonelli u belgijskiego dostawcy. Przy tym, dotychczas wycofywano słodycze ze sklepów w Wielkiej Brytanii oraz w niektórych krajach Azji. Brytyjska Agencja Standardów Żywności zaleciła, by nie spożywać jajek niespodzianek z terminem przydatności do spożycia między 11 lipca a 7 października 2022, a Ferrero sukcesywnie wycofuje produkty ze sklepów. Wycofywane są też zestawy Kinder Easter Egg (150g), Kinder Mini Eggs (75g), Kinder Schokobons (200g) oraz Kinder Surprise (100g). Wszystkie wycofywane słodkości wyprodukowano u tego samego belgijskiego dostawcy.

Ferrero w oświadczeniu cytowanym przez BBC podkreśliło jednak, że żaden z produktów marki Kinder nie miał pozytywnego wyniku na obecność salmonelli, ale zdecydowanie sprawa traktowana jest „poważnie”. Przed Wielkanocą zazwyczaj rośnie sprzedaż jajek z niespodzianką.

Czytaj więcej

Światowe ceny żywności biją kolejne rekordy

Jednak w Wielkiej Brytanii łączy się słodycze Kinder Surprise z epidemią salmonelli, w której ucierpiało już ponad 60 osób. Sprawę salmonellozy badają również unijne instytucje odpowiedzialne za ochronę zdrowia – zgłoszono bowiem podejrzane przypadki z co najmniej 9 krajów, w tym z Niemiec, Francji i Belgii, związane ze zjedzeniem czekolady.

Koncern wycofuje swoje słodycze również z polskich sklepów. Jak głosi oficjalny komunikat na polskiej stronie:

W ramach środków prewencyjnych Ferrero zdecydowała o dobrowolnym wycofaniu ze sprzedaży określonych partii produktów Kinder Niespodzianka Maxi 100g, Kinder Schoko-Bons 46g, 125g, 200g oraz Kinder Maxi Mix Peluche 133g, zawierających produkt Kinder Schoko-Bons.

Wszystkie wskazane produkty zostały wyprodukowane w Belgii.

Produkt: Kinder Schoko-Bons

Gramatura: 46g, 125g, 200g

Data minimalnej trwałości: 25.05.2022 – 23.08.2022

Partie: Wszystkie”.

Salmonella może powodować ciężkie infekcje u dzieci, osób starszych i osób z upośledzoną odpornością.

Potencjalne skażenie salmonellą wystarczyło, by ze sklepów w USA Ferrero zaczęło wycofywać asortyment niektórych swoich produktów. Z półek amerykańskich placówek handlowych znikają Kinder Happy Moments i Kinder Mix Chocolate Treats. Włoski koncern twierdzi, że decyzję podjął po tym, jak w fabryce, z której pochodzi czekolada użyta do wyprodukowania słodyczy, wykryto salmonellę.

To już kolejne wycofania produktów Ferrero ze sklepów w związku z wykryciem salmonelli u belgijskiego dostawcy. Przy tym, dotychczas wycofywano słodycze ze sklepów w Wielkiej Brytanii oraz w niektórych krajach Azji. Brytyjska Agencja Standardów Żywności zaleciła, by nie spożywać jajek niespodzianek z terminem przydatności do spożycia między 11 lipca a 7 października 2022, a Ferrero sukcesywnie wycofuje produkty ze sklepów. Wycofywane są też zestawy Kinder Easter Egg (150g), Kinder Mini Eggs (75g), Kinder Schokobons (200g) oraz Kinder Surprise (100g). Wszystkie wycofywane słodkości wyprodukowano u tego samego belgijskiego dostawcy.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Przemysł spożywczy
Rośnie popularność polskich win, ale i nalewki trzymają się mocno
Materiał Promocyjny
Podróżuj ekologicznie! Program Fundusze Europejskie dla zrównoważonej mobilności
Przemysł spożywczy
Whisky, która powstała za czasów królowej Wiktorii trafi na aukcję
Przemysł spożywczy
Palikot zaproponował spłatę wierzycieli Manufaktury
Przemysł spożywczy
Mleczarze Polski i Ukrainy chcą handlu bez ograniczeń politycznych
Materiał Promocyjny
„Skoro wiemy, że damy radę, to zróbmy to”. Oto ludzie, którzy tworzą Izerę
Przemysł spożywczy
Karolina Zajezierska: Chleb nie potanieje, ale możliwa stabilizacja cen
Przemysł spożywczy
Jedyny majonez z takim świętem. Dzień najsłynniejszego polskiego majonezu