Reklama
Rozwiń
Reklama

Winiarze już nie będą musieli jeździć do Wiednia

W Łodzi otwiera się właśnie pierwsze w Polsce centrum autentykacji wina.

Aktualizacja: 19.06.2018 07:45 Publikacja: 19.06.2018 07:33

Winiarze już nie będą musieli jeździć do Wiednia

Foto: 123RF

Łódzki park naukowy BioNanoPark organizuje w czwartek konferencję z okazji otwarcia pierwszego w Polsce laboratorium autentykacji win. Badanie win to tylko część działalności tego inkubatora, który oferuje szeroką gamę usług związanych żywnością, jak badanie czystości mikrobiologicznej produktów spożywczych, identyfikacja alergenów czy wykrywanie GMO.

Przed oficjalnym otwarciem w czwartek park nie chce udzielać komentarzy. Sam BioNanoPark działa już od kilku lat – to wspólna inicjatywa miasta i województwa, a większość z blisko 180 mln zł potrzebnych do jego otwarcia pochodzi z funduszy UE. Do tej pory Polacy byli skazani na badanie wina za granicą, najbliższym miastem świadczącym podobne usługi był Wiedeń. Polska nie jest jeszcze potęgą winiarską, mamy zaledwie 201 oficjalnych producentów, a w tym sezonie wyprodukowaliśmy 7,5 tys. hektolitrów wina, za to konsumpcja oraz import rosną od 1989 r. Ostatnio szczególnie modne jest wino musujące, którego import do Polski wzrósł o 24 proc. i osiągnął 33,5 mln euro, a wartość importu tylko z Włoch sięgała 19,8 mln euro – według Agencji Promocji i Internacjonalizacji Przedsiębiorstw Włoskich (ICE). Projekt wpisuje się też w rosnący rynek badania żywności, którego rozwój, według prof. Krzysztofa Klincewicza z UW, przypomina rozwój usług klinicznych.

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Przemysł spożywczy
Nutella w tarapatach. Najgorsze zbiory orzechów laskowych od dekad
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Przemysł spożywczy
Małpki królują na stacjach benzynowych. Stacje walczą o handel procentami
Przemysł spożywczy
Unilever zabronił szefowi Ben & Jerry’s produkcji propalestyńskich lodów. On i tak je zrobi
Przemysł spożywczy
Henryk Kania dostanie list żelazny, jeśli wpłaci 8 mln zł poręczenia
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Reklama
Reklama