Czy mięso zarobi na wojnie celnej

To nie wojna celna Chin ze Stanami zagraża bezpośrednio polskiej i unijnej produkcji wieprzowiny, a ewentualny postęp ASF w Niemczech.

Aktualizacja: 31.10.2018 08:53 Publikacja: 30.10.2018 20:00

Czy mięso zarobi na wojnie celnej

Foto: Fotorzepa, Sławomir Mielnik

Europejska produkcja wieprzowiny jest na progu zmian – pojawiają się pierwsze symptomy spadku pogłowia trzody chlewnej. Stada zaczynają się zmniejszać, ale produkcja samego mięsa wciąż rośnie, co wraz ze spadającymi cenami prowadzi prostą drogą do nadpodaży, a to – do załamania się cen i końca tzw. świńskiej górki.

– Jesteśmy dziś w momencie zwrotu w cyklu świńskim – mówi Aleksander Dargiewicz, dyrektor zarządzający Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. W czasie koniunktury rolnicy zwiększają produkcję, aż dochodzi do nadprodukcji, a wtedy jej opłacalność spada i rolnicy likwidują stada. Obecnie jesteśmy właśnie na tym etapie. – Pogłowie spada, ale minie kilka miesięcy, zanim to się odbije na produkcji mięsa, bo prosięta potrzebują pół roku, by dojść do wagi tuczowej – mówi Dargiewicz.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement
Przemysł spożywczy
Starbucks zakazuje pisania imion kandydatów na prezydenta na kubkach. „Zbyt polityczne”