Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 31.10.2018 08:53 Publikacja: 30.10.2018 20:00
Foto: Fotorzepa, Sławomir Mielnik
Europejska produkcja wieprzowiny jest na progu zmian – pojawiają się pierwsze symptomy spadku pogłowia trzody chlewnej. Stada zaczynają się zmniejszać, ale produkcja samego mięsa wciąż rośnie, co wraz ze spadającymi cenami prowadzi prostą drogą do nadpodaży, a to – do załamania się cen i końca tzw. świńskiej górki.
– Jesteśmy dziś w momencie zwrotu w cyklu świńskim – mówi Aleksander Dargiewicz, dyrektor zarządzający Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. W czasie koniunktury rolnicy zwiększają produkcję, aż dochodzi do nadprodukcji, a wtedy jej opłacalność spada i rolnicy likwidują stada. Obecnie jesteśmy właśnie na tym etapie. – Pogłowie spada, ale minie kilka miesięcy, zanim to się odbije na produkcji mięsa, bo prosięta potrzebują pół roku, by dojść do wagi tuczowej – mówi Dargiewicz.
Wartość kawy sprzedanej w sklepach sięga już 7,7 mld zł rocznie, co oznacza wzrost o 700 mln zł w zaledwie dwa l...
To nie „wroga propaganda”, tylko oficjalne dane Moskwy: w Rosji rozpędza się kryzys żywnościowy. Załamała się pr...
Wśród najmłodszych dorosłych, czyli osób w wieku 18-25 lat, jedynie mniej niż co piąty wcale nie pije alkoholu....
Unilever zagwarantował załodze działu lodów (34 marki, m.in. Algida, Magnum, Wall's) w Europie i Wielkiej Brytan...
Lubiana przez klientów Starbucksa tradycja podawania przy ladzie własnego imienia, które zostaje następnie zapis...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas