Od wczoraj (26 maja) na terenie browaru w Orszy pracują buldożery. To najstarszy działający nieprzerwanie przez 123 lata, browar Białorusi, który w najlepszych swoich latach produkował 10 mln l piwa rocznie.
Został założony w 1883 r jako „Syndykat zakładów piwowarskich północno-zachodniego kraju", przypomina portal Chartia97. Na początku warzył 890 tys l piwa rocznie i zatrudniał 11 osób.
Do nadejścia bolszewików w 1919 r browar należał do rodziny niemieckich piwowarów Weinbergów. Wtedy też do Orszy trafił czeski mistrz piwowarski Jan Smarzek, który najbardziej zasłużył się firmie. Wprowadził nowe technologie, nową jakość warzenia napoju i gatunki piwa. Po jego śmierci browar wypuścił nowy gatunek na cześć mistrza Smarzka.
W 1942 r w czasie wojny ojczyźnianej browar nie przestał pracować; produkował bardzo dobrej jakości piwo Ekstra. Nie uratowało to jednak żony i córki Smarzka przed stalinowskimi represjami i w końcu przed egzekucją.
W latach 70. ubiegłego wieku browar został unowocześniony; technologię dostarczyła słowacka firma Urpin z Bańskiej Bystrzycy. Rekordowy okazał się 1983 r. kiedy w Orszy z taśmy zjechało 10,037 mln litrów piwa (1,037 dali). Browar warzył 11 rodzajów trunku.