Orzechy i miód

Dwa tygodnie temu było o sherry wytrawnym, tydzień temu o miodach pitnych, więc teraz pożenimy sherry ze słodyczą i zabawimy się w Brytyjczyków. To oni bowiem rozkochali się i rozpropagowali słodkie, wzmacniane wina z Andaluzji. Chęć przeniesienia południowego słońca do deszczowego, wietrznego Albionu wydaje się ze wszech miar zrozumiała, nieprawdaż?

Publikacja: 02.11.2018 18:00

Valdespino Isabela Cream 59 zł

Valdespino Isabela Cream 59 zł

Foto: materiały prasowe

No to i my wybierzmy się do Andaluzji. Ta historia zaczyna się o dziwo nie od złupienia Kadyksu przez Drake'a, ale od powstania Maurów w 1263 roku. Hiszpański król Alfons X Mądry jakkolwiek z muzułmanami żył dobrze, to takiego despektu znieść nie mógł i rok później Maurów przegnał, a po półrocznym oblężeniu zdobył Jerez de la Frontera, stolicę regionu, w którym dziś robi się sherry. W nagrodę Alfons X dał swym 24 najdzielniejszym mężom najlepsze ziemie pod uprawę winorośli. Don Alfonso Valdespino był jednym z obdarowanych. Jakieś 600 lat później powstała tam winnica jego imienia, producent jednych z najlepszych sherry na świecie.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Plus Minus
Chińskie marzenie
Plus Minus
Jarosław Flis: Byłoby dobrze, żeby błędy wyborcze nie napędzały paranoi
Plus Minus
„Aniela” na Netlfiksie. Libki kontra dziewczyny z Pragi
Plus Minus
„Jak wytresować smoka” to wierna kopia animacji sprzed 15 lat
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
gra
„Byczy Baron” to nowa, bycza wersja bardzo dobrej gry – „6. bierze!”