[b]Rz: Wedla, największego producenta czekolady w Polsce, ma kupić jedna z największych sieci spożywczych w Japonii, grupa Lotte. Czy Japonia ma tradycję produkcji czekolady?[/b]
Jacek Sikora: Cała Azja ma o wiele mniejsze doświadczenia w tej dziedzinie niż Europa. Japonia jednak chętnie naśladuje mody europejskie związane ze stylem życia, dlatego nie powinna mieć problemu także z czekoladą.
[b]Podobno historia czekolady ma swój początek w kulturze Majów...[/b]
Tak, ale nie chodzi o tabliczki czekolady. Majowie jako pierwsi korzystali z ziarna kakaowego. Używali go do produkcji napojów rytualnych. Zmielone ziarno kakaowca zalewali wodą i podawali z przyprawami. Taki napój nie miał aksamitnego i słodkiego smaku. Przypominał kawę zalaną zimną wodą z dodatkiem kilku przypraw.
[b]Kiedy czekolada dotarła do Europy?[/b]