Czekolada jak dobre wino

Japonia jednak chętnie naśladuje mody europejskie związane ze stylem życia, dlatego nie powinna mieć problemu także z czekoladą - mówi założyciel manufaktury CHOCOFFEE

Publikacja: 29.06.2010 03:22

Jacek Sikora, założyciel manufaktury CHOCOFFEE

Jacek Sikora, założyciel manufaktury CHOCOFFEE

Foto: Fotorzepa, Michał Warda Mic Michał Warda

[b]Rz: Wedla, największego producenta czekolady w Polsce, ma kupić jedna z największych sieci spożywczych w Japonii, grupa Lotte. Czy Japonia ma tradycję produkcji czekolady?[/b]

Jacek Sikora: Cała Azja ma o wiele mniejsze doświadczenia w tej dziedzinie niż Europa. Japonia jednak chętnie naśladuje mody europejskie związane ze stylem życia, dlatego nie powinna mieć problemu także z czekoladą. 

[b]Podobno historia czekolady ma swój początek w kulturze Majów...[/b]

Tak, ale nie chodzi o tabliczki czekolady. Majowie jako pierwsi korzystali z ziarna kakaowego. Używali go do produkcji napojów rytualnych. Zmielone ziarno kakaowca zalewali wodą i podawali z przyprawami. Taki napój nie miał aksamitnego i słodkiego smaku. Przypominał kawę zalaną zimną wodą z dodatkiem kilku przypraw.

[b]Kiedy czekolada dotarła do Europy?[/b]

W XVI wieku, ale dopiero w XIX przybrała postać tabliczki czekoladowej i zaczęła być naprawdę popularna. Z historią czekolady związanych jest pięć krajów. Dzięki Hiszpanii czekolada dotarła do Europy. Przez wiele lat ziarno kakaowe znali tylko Hiszpanie. 100 lat później trafiło na dwór francuski. Francja słynie z doskonałej ciemnej czekolady i świetnych deserów. Szwajcaria jest krajem, który pierwszy wyprodukował tabliczkę czekolady. Belgowie przodują w produkcji czekoladek nadziewanych. Anglia natomiast uprzemysłowiła czekoladę, dzięki czemu stała się ona popularna.

[b]Co takiego ma czekolada, że się nam nie nudzi? Właściwości uzależniające?[/b]

Czekolada jest jak dobre [link=http://klubwinarzeczpospolitej.pl/]wino[/link]. Każda ma charakterystyczny smak i zapach. Czy czekolada uzależnia? Chyba nie. Na pewno pobudza i powoduje wydzielanie się endorfin, czyli hormonów szczęścia. Trudno nie być uzależnionym od dobrego samopoczucia, ale nie ma w tym nic niebezpiecznego.

[i]Jacek Sikora, założyciel manufaktury CHOCOFFEE, prowadzi autorski program „Słodki drań” na kanale Kuchnia TV[/i]

[b]Rz: Wedla, największego producenta czekolady w Polsce, ma kupić jedna z największych sieci spożywczych w Japonii, grupa Lotte. Czy Japonia ma tradycję produkcji czekolady?[/b]

Jacek Sikora: Cała Azja ma o wiele mniejsze doświadczenia w tej dziedzinie niż Europa. Japonia jednak chętnie naśladuje mody europejskie związane ze stylem życia, dlatego nie powinna mieć problemu także z czekoladą. 

Opinie Ekonomiczne
Witold M. Orłowski: Gospodarka wciąż w strefie cienia
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Opinie Ekonomiczne
Piotr Skwirowski: Nie czarne, ale już ciemne chmury nad kredytobiorcami
Ekonomia
Marek Ratajczak: Czy trzeba umoralnić człowieka ekonomicznego
Opinie Ekonomiczne
Krzysztof Adam Kowalczyk: Klęska władz monetarnych
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Opinie Ekonomiczne
Andrzej Sławiński: Przepis na stagnację