[b]Rz: Wedla, największego producenta czekolady w Polsce, ma kupić jedna z największych sieci spożywczych w Japonii, grupa Lotte. Czy Japonia ma tradycję produkcji czekolady?[/b]

Jacek Sikora: Cała Azja ma o wiele mniejsze doświadczenia w tej dziedzinie niż Europa. Japonia jednak chętnie naśladuje mody europejskie związane ze stylem życia, dlatego nie powinna mieć problemu także z czekoladą. 

[b]Podobno historia czekolady ma swój początek w kulturze Majów...[/b]

Tak, ale nie chodzi o tabliczki czekolady. Majowie jako pierwsi korzystali z ziarna kakaowego. Używali go do produkcji napojów rytualnych. Zmielone ziarno kakaowca zalewali wodą i podawali z przyprawami. Taki napój nie miał aksamitnego i słodkiego smaku. Przypominał kawę zalaną zimną wodą z dodatkiem kilku przypraw.

[b]Kiedy czekolada dotarła do Europy?[/b]

W XVI wieku, ale dopiero w XIX przybrała postać tabliczki czekoladowej i zaczęła być naprawdę popularna. Z historią czekolady związanych jest pięć krajów. Dzięki Hiszpanii czekolada dotarła do Europy. Przez wiele lat ziarno kakaowe znali tylko Hiszpanie. 100 lat później trafiło na dwór francuski. Francja słynie z doskonałej ciemnej czekolady i świetnych deserów. Szwajcaria jest krajem, który pierwszy wyprodukował tabliczkę czekolady. Belgowie przodują w produkcji czekoladek nadziewanych. Anglia natomiast uprzemysłowiła czekoladę, dzięki czemu stała się ona popularna.

[b]Co takiego ma czekolada, że się nam nie nudzi? Właściwości uzależniające?[/b]

Czekolada jest jak dobre [link=http://klubwinarzeczpospolitej.pl/]wino[/link]. Każda ma charakterystyczny smak i zapach. Czy czekolada uzależnia? Chyba nie. Na pewno pobudza i powoduje wydzielanie się endorfin, czyli hormonów szczęścia. Trudno nie być uzależnionym od dobrego samopoczucia, ale nie ma w tym nic niebezpiecznego.

[i]Jacek Sikora, założyciel manufaktury CHOCOFFEE, prowadzi autorski program „Słodki drań” na kanale Kuchnia TV[/i]