Reklama
Rozwiń

Czekolada jak dobre wino

Japonia jednak chętnie naśladuje mody europejskie związane ze stylem życia, dlatego nie powinna mieć problemu także z czekoladą - mówi założyciel manufaktury CHOCOFFEE

Publikacja: 29.06.2010 03:22

Jacek Sikora, założyciel manufaktury CHOCOFFEE

Jacek Sikora, założyciel manufaktury CHOCOFFEE

Foto: Fotorzepa, Michał Warda Mic Michał Warda

[b]Rz: Wedla, największego producenta czekolady w Polsce, ma kupić jedna z największych sieci spożywczych w Japonii, grupa Lotte. Czy Japonia ma tradycję produkcji czekolady?[/b]

Jacek Sikora: Cała Azja ma o wiele mniejsze doświadczenia w tej dziedzinie niż Europa. Japonia jednak chętnie naśladuje mody europejskie związane ze stylem życia, dlatego nie powinna mieć problemu także z czekoladą. 

[b]Podobno historia czekolady ma swój początek w kulturze Majów...[/b]

Tak, ale nie chodzi o tabliczki czekolady. Majowie jako pierwsi korzystali z ziarna kakaowego. Używali go do produkcji napojów rytualnych. Zmielone ziarno kakaowca zalewali wodą i podawali z przyprawami. Taki napój nie miał aksamitnego i słodkiego smaku. Przypominał kawę zalaną zimną wodą z dodatkiem kilku przypraw.

[b]Kiedy czekolada dotarła do Europy?[/b]

W XVI wieku, ale dopiero w XIX przybrała postać tabliczki czekoladowej i zaczęła być naprawdę popularna. Z historią czekolady związanych jest pięć krajów. Dzięki Hiszpanii czekolada dotarła do Europy. Przez wiele lat ziarno kakaowe znali tylko Hiszpanie. 100 lat później trafiło na dwór francuski. Francja słynie z doskonałej ciemnej czekolady i świetnych deserów. Szwajcaria jest krajem, który pierwszy wyprodukował tabliczkę czekolady. Belgowie przodują w produkcji czekoladek nadziewanych. Anglia natomiast uprzemysłowiła czekoladę, dzięki czemu stała się ona popularna.

[b]Co takiego ma czekolada, że się nam nie nudzi? Właściwości uzależniające?[/b]

Czekolada jest jak dobre [link=http://klubwinarzeczpospolitej.pl/]wino[/link]. Każda ma charakterystyczny smak i zapach. Czy czekolada uzależnia? Chyba nie. Na pewno pobudza i powoduje wydzielanie się endorfin, czyli hormonów szczęścia. Trudno nie być uzależnionym od dobrego samopoczucia, ale nie ma w tym nic niebezpiecznego.

[i]Jacek Sikora, założyciel manufaktury CHOCOFFEE, prowadzi autorski program „Słodki drań” na kanale Kuchnia TV[/i]

[b]Rz: Wedla, największego producenta czekolady w Polsce, ma kupić jedna z największych sieci spożywczych w Japonii, grupa Lotte. Czy Japonia ma tradycję produkcji czekolady?[/b]

Jacek Sikora: Cała Azja ma o wiele mniejsze doświadczenia w tej dziedzinie niż Europa. Japonia jednak chętnie naśladuje mody europejskie związane ze stylem życia, dlatego nie powinna mieć problemu także z czekoladą. 

Opinie Ekonomiczne
Polacy oszczędzają jak nigdy dotąd. Ale dlaczego trzymają miliardy na kontach?
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Opinie Ekonomiczne
Czas ucieka. UE musi znaleźć sposób na rosyjskie aktywa
Opinie Ekonomiczne
Adam Roguski: Ustawa schronowa, czyli tworzenie prawa do poprawy
Opinie Ekonomiczne
Ptak-Iglewska: USA zostawiają w biedzie swoich obywateli. To co mają dla UE?
Opinie Ekonomiczne
Bartłomiej Sawicki: Rachunki za prąd „all inclusive” albo elastyczne taryfy