Vera Jourova: Zaufanie do żywności i Unii

Będziemy razem pracować nad metodologią testowania żywności - mówi Vera Jourova, unijna komisarz ds. sprawiedliwości, konsumentów i równouprawnienia.

Aktualizacja: 15.10.2017 20:38 Publikacja: 15.10.2017 18:43

Vera Jourova, unijna komisarz ds. sprawiedliwości, konsumentów i równouprawnienia.

Vera Jourova, unijna komisarz ds. sprawiedliwości, konsumentów i równouprawnienia.

Foto: materiały prasowe

Rz: W ramach zwalczania podwójnych standardów żywności Komisja Europejska przeznaczyła milion euro na badania produktów. Czy któryś z krajów już złożył wniosek o pieniądze na takie badania?

Vera Jourova: Z tego co wiem, do tej pory nikt się nie zgłosił. Termin składania wniosków o pieniądze mija jednak dopiero w końcu listopada.

Termin został jednak przedłużony?

Tak, okazuje się, że kraje potrzebowały do tego nieco więcej zachęty.

Nie jest pani zdziwiona, że po pieniądze nie zgłaszają się rządy, które głośno domagały się zwalczania tego problemu?

To nowy pomysł, który Komisja przedstawiła pod koniec września. Nasz plan, który przedstawiłam w Bratysławie, jest konkretny. Oczekuję aktywnego udziału państw w badaniach, tak by nie tylko Komisja była w to zaangażowana.

Jak będą wyglądały prace?

Będziemy razem pracować nad metodologią testowania żywności. Centrum Wspólnych Działań KE będzie to koordynować. Do pracy nad metodologią są zaproszeni zwłaszcza krajowi eksperci. Potrzebujemy osób, które dobrze rozumieją problem. W pracach wezmą udział także producenci, zależy nam na łatwych do stosowania metodach badania żywności, które faktycznie pomogą poznać zakres problemu.

Organizatorzy szczytu pokazali te same artykuły spożywcze, kupione na Słowacji i w Austrii. Mają różną jakość i skład. To przyprawy, pizza, szynka. Rozmawiała pani z ich wytwórcami?

Rozmawiałam wiele razy i z samymi producentami, i z organizacjami branżowymi. Również z producentami zaprezentowanych wyrobów. Zawsze słyszę, że skład produktu jest dopasowany do różnic w upodobaniach smakowych konsumentów w poszczególnych krajach. Albo że takie składniki są dostępne w poszczególnych krajach. A w przypadku proszków do prania – że skład zależy od jakości wody.

Kiedy możemy spodziewać się nowych przepisów?

To pytanie na nadchodzące tygodnie, czy będzie specjalna dyrektywa. Prowadzimy intensywne prace nad nowelizacją dyrektywy o nieuczciwych praktykach.

Premier Orbán połączył podczas przemówienia na szczycie zaufanie do jakości żywności z zaufaniem do Unii Europejskiej jako całości. Czy dlatego Komisja potraktowała tak poważnie ten problem? To ma być gest wobec Europy Środkowo-Wschodniej?

To nie jest problem jakości paluszków rybnych, to jest sprawa zaufania Europejczyków do jednolitego wspólnego rynku.

Opinie Ekonomiczne
Witold M. Orłowski: Gospodarka wciąż w strefie cienia
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Opinie Ekonomiczne
Piotr Skwirowski: Nie czarne, ale już ciemne chmury nad kredytobiorcami
Ekonomia
Marek Ratajczak: Czy trzeba umoralnić człowieka ekonomicznego
Opinie Ekonomiczne
Krzysztof Adam Kowalczyk: Klęska władz monetarnych
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Opinie Ekonomiczne
Andrzej Sławiński: Przepis na stagnację