Frytki z MacDonald'sa dobre na łysinę

Grupa japońskich naukowców właśnie ogłosiła, że E900 czyli dimetylopolisiloksan może wyleczyć łysinę. Ten preparat jest dodawany do frytek. Nie taki E straszny jak go malują…

Publikacja: 29.01.2019 16:57

Frytki z MacDonald'sa dobre na łysinę

Foto: Adobe Stock

Jest pewien związek chemiczny, który towarzyszy nam w wielu codziennych produktach i czynnościach. Znajdziemy go w lekach przeciwzmarszczkowych, gotowych zupach czy budyniach, ale też preparatach do czyszczenia opon, wypełnieniach pieluszek, a także w implantach piersi. Niektóre firmy, między innymi MacDonalds, używają go przy smażeniu frytek, jako środek, który zmniejsza pienienie się oleju. Ten preparat ma trudną nazwę, której nawet nie chce się czytać. To dimetylopolisiloksan. Łatwiej będzie zapamiętać jego kod chemicznego dodatku do żywności czyli E900. Japońscy naukowcy z Yokohama National University właśnie znaleźli dla niego kolejne zastosowanie. Jest to związek chemiczny, dzięki któremu, łysa głowa pokryje się włosami jak wiosenna łąka trawą.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Nauka
Sprawdzian z góralskiego. Czy da się jeszcze ocalić mowę Podhala?
Nauka
Szympansom bliżej do zachowań ludzi, niż nam się wydawało. Nowe wyniki badań
Materiał Partnera
Jak postrzegamy UE? Co myślimy w zależności od mediów, z których korzystamy?
Nauka
Tajny rosyjski satelita „nie jest już operacyjny”. Wywoływał spore obawy
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Nauka
Dlaczego superwulkan Yellowstone nie wybucha? Naukowcy odkryli cenną wskazówkę
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne