Obżartuch może być szczupły

Z pomocą modyfikacji genetycznej naukowcy stworzyli myszy, które mimo bardzo tłustej diety nie tyły

Publikacja: 16.04.2010 14:30

Obżartuch może być szczupły

Foto: ROL

Udało się to dzięki wyciszeniu u zwierząt aktywności jednego z genów. Chodzi o gen kodujący białko, enzym o nazwie FIH, który pełni kluczową rolę w fizjologicznej odpowiedzi organizmu na niski poziom tlenu.

Autorzy tego eksperymentu, naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego uważają, że jego wyniki mogą okazać się przydatne w walce z otyłością u ludzi. Przebadany przez nich fragment DNA może stanowić w przyszłości cel terapeutyczny dla nowych leków. Tym bardziej, że – jak zapewnia jeden z członków zespołu, prof. Randall Johnson – wspomniane białko jest dość łatwo zneutralizować.

Z początku naukowcy obawiali się skutków takiego kroku. FIH oddziałuje bowiem na funkcjonowanie szeregu genów.

– Spodziewaliśmy, że stworzone przez nas zwierzęta zginą jeszcze na poziomie embrionalnym – tłumaczy Na Zhang, główna autorka badań. – Tymczasem one nie tylko przeżyły, ale cieszyły się doskonałym zdrowiem.

Zmodyfikowane genetycznie myszy były mniejszych rozmiarów niż poczęte naturalnie. Miały też szybszy od nich metabolizm.

– Karmiliśmy je pożywieniem, które w aż 60 proc. składało się z tłuszczu – relacjonuje Zhang. Mimo że zwierzęta jadły dużo, nie tyły. W rezultacie były szczuplejszej niż ich rodzeństwo poczęte w sposób naturalny. W przeciwieństwie do niego nie miały też otłuszczonej wątroby, która występuje u ludzi otyłych. A poziom tzw. złego cholesterolu w ich krwi był tylko nieco wyższy niż być powinien u zdrowych osobników.

– Wszystkie te obserwacje prowadzą do wniosku, że profil metaboliczny zmodyfikowanych myszy był lepszy niż prawidłowy – komentuje Zhang.

Wyciszony gen występuje w każdej tkance, w każdej komórce. Dlatego naukowcy chcieli się dowiedzieć, w którym dokładnie fragmencie organizmu jego ubytek powoduje podobne efekty. Ponownie stworzyli zmodyfikowane zwierzęta.

Tym razem białka FIH brakowało tylko w systemie nerwowym bądź w wątrobie. W pierwszym przypadku udało się dojść do podobnego rezultatu. Inaczej niż kiedy naukowcy wyłączyli gen jedynie w mysiej wątrobie.

[i]Wyniki badań publikuje pismo „Cell Metabolism”.[/i]

Udało się to dzięki wyciszeniu u zwierząt aktywności jednego z genów. Chodzi o gen kodujący białko, enzym o nazwie FIH, który pełni kluczową rolę w fizjologicznej odpowiedzi organizmu na niski poziom tlenu.

Autorzy tego eksperymentu, naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego uważają, że jego wyniki mogą okazać się przydatne w walce z otyłością u ludzi. Przebadany przez nich fragment DNA może stanowić w przyszłości cel terapeutyczny dla nowych leków. Tym bardziej, że – jak zapewnia jeden z członków zespołu, prof. Randall Johnson – wspomniane białko jest dość łatwo zneutralizować.

Nauka
Sprawdzian z góralskiego. Czy da się jeszcze ocalić mowę Podhala?
Nauka
Szympansom bliżej do zachowań ludzi, niż nam się wydawało. Nowe wyniki badań
Materiał Partnera
Jak postrzegamy UE? Co myślimy w zależności od mediów, z których korzystamy?
Nauka
Tajny rosyjski satelita „nie jest już operacyjny”. Wywoływał spore obawy
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Nauka
Dlaczego superwulkan Yellowstone nie wybucha? Naukowcy odkryli cenną wskazówkę
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne