Obżartuch może być szczupły

Z pomocą modyfikacji genetycznej naukowcy stworzyli myszy, które mimo bardzo tłustej diety nie tyły

Publikacja: 16.04.2010 14:30

Obżartuch może być szczupły

Foto: ROL

Udało się to dzięki wyciszeniu u zwierząt aktywności jednego z genów. Chodzi o gen kodujący białko, enzym o nazwie FIH, który pełni kluczową rolę w fizjologicznej odpowiedzi organizmu na niski poziom tlenu.

Autorzy tego eksperymentu, naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego uważają, że jego wyniki mogą okazać się przydatne w walce z otyłością u ludzi. Przebadany przez nich fragment DNA może stanowić w przyszłości cel terapeutyczny dla nowych leków. Tym bardziej, że – jak zapewnia jeden z członków zespołu, prof. Randall Johnson – wspomniane białko jest dość łatwo zneutralizować.

Z początku naukowcy obawiali się skutków takiego kroku. FIH oddziałuje bowiem na funkcjonowanie szeregu genów.

– Spodziewaliśmy, że stworzone przez nas zwierzęta zginą jeszcze na poziomie embrionalnym – tłumaczy Na Zhang, główna autorka badań. – Tymczasem one nie tylko przeżyły, ale cieszyły się doskonałym zdrowiem.

Zmodyfikowane genetycznie myszy były mniejszych rozmiarów niż poczęte naturalnie. Miały też szybszy od nich metabolizm.

– Karmiliśmy je pożywieniem, które w aż 60 proc. składało się z tłuszczu – relacjonuje Zhang. Mimo że zwierzęta jadły dużo, nie tyły. W rezultacie były szczuplejszej niż ich rodzeństwo poczęte w sposób naturalny. W przeciwieństwie do niego nie miały też otłuszczonej wątroby, która występuje u ludzi otyłych. A poziom tzw. złego cholesterolu w ich krwi był tylko nieco wyższy niż być powinien u zdrowych osobników.

– Wszystkie te obserwacje prowadzą do wniosku, że profil metaboliczny zmodyfikowanych myszy był lepszy niż prawidłowy – komentuje Zhang.

Wyciszony gen występuje w każdej tkance, w każdej komórce. Dlatego naukowcy chcieli się dowiedzieć, w którym dokładnie fragmencie organizmu jego ubytek powoduje podobne efekty. Ponownie stworzyli zmodyfikowane zwierzęta.

Tym razem białka FIH brakowało tylko w systemie nerwowym bądź w wątrobie. W pierwszym przypadku udało się dojść do podobnego rezultatu. Inaczej niż kiedy naukowcy wyłączyli gen jedynie w mysiej wątrobie.

[i]Wyniki badań publikuje pismo „Cell Metabolism”.[/i]

Udało się to dzięki wyciszeniu u zwierząt aktywności jednego z genów. Chodzi o gen kodujący białko, enzym o nazwie FIH, który pełni kluczową rolę w fizjologicznej odpowiedzi organizmu na niski poziom tlenu.

Autorzy tego eksperymentu, naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego uważają, że jego wyniki mogą okazać się przydatne w walce z otyłością u ludzi. Przebadany przez nich fragment DNA może stanowić w przyszłości cel terapeutyczny dla nowych leków. Tym bardziej, że – jak zapewnia jeden z członków zespołu, prof. Randall Johnson – wspomniane białko jest dość łatwo zneutralizować.

Nauka
Alkohol, nikotyna, narkotyki wyzwaniem dla zdrowia publicznego. Między wolnością a reglamentacją
Nauka
Naukowcy testują nowy sposób walki z superbakteriami. Skład tabletek może zaskoczyć
Materiał Partnera
Wielkie nieobecne. Kobiety we władzach spółek
Materiał Partnera
Oszukują i rozdają nagrody. Tego (na pewno!) nie wiesz o storczykach
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Materiał Partnera
Motory molekularne. Tak naukowcy uczą nanocząsteczki kręcić się na zawołanie