Reklama

Obżartuch może być szczupły

Z pomocą modyfikacji genetycznej naukowcy stworzyli myszy, które mimo bardzo tłustej diety nie tyły

Publikacja: 16.04.2010 14:30

Obżartuch może być szczupły

Foto: ROL

Udało się to dzięki wyciszeniu u zwierząt aktywności jednego z genów. Chodzi o gen kodujący białko, enzym o nazwie FIH, który pełni kluczową rolę w fizjologicznej odpowiedzi organizmu na niski poziom tlenu.

Autorzy tego eksperymentu, naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego uważają, że jego wyniki mogą okazać się przydatne w walce z otyłością u ludzi. Przebadany przez nich fragment DNA może stanowić w przyszłości cel terapeutyczny dla nowych leków. Tym bardziej, że – jak zapewnia jeden z członków zespołu, prof. Randall Johnson – wspomniane białko jest dość łatwo zneutralizować.

Z początku naukowcy obawiali się skutków takiego kroku. FIH oddziałuje bowiem na funkcjonowanie szeregu genów.

– Spodziewaliśmy, że stworzone przez nas zwierzęta zginą jeszcze na poziomie embrionalnym – tłumaczy Na Zhang, główna autorka badań. – Tymczasem one nie tylko przeżyły, ale cieszyły się doskonałym zdrowiem.

Zmodyfikowane genetycznie myszy były mniejszych rozmiarów niż poczęte naturalnie. Miały też szybszy od nich metabolizm.

Reklama
Reklama

– Karmiliśmy je pożywieniem, które w aż 60 proc. składało się z tłuszczu – relacjonuje Zhang. Mimo że zwierzęta jadły dużo, nie tyły. W rezultacie były szczuplejszej niż ich rodzeństwo poczęte w sposób naturalny. W przeciwieństwie do niego nie miały też otłuszczonej wątroby, która występuje u ludzi otyłych. A poziom tzw. złego cholesterolu w ich krwi był tylko nieco wyższy niż być powinien u zdrowych osobników.

– Wszystkie te obserwacje prowadzą do wniosku, że profil metaboliczny zmodyfikowanych myszy był lepszy niż prawidłowy – komentuje Zhang.

Wyciszony gen występuje w każdej tkance, w każdej komórce. Dlatego naukowcy chcieli się dowiedzieć, w którym dokładnie fragmencie organizmu jego ubytek powoduje podobne efekty. Ponownie stworzyli zmodyfikowane zwierzęta.

Tym razem białka FIH brakowało tylko w systemie nerwowym bądź w wątrobie. W pierwszym przypadku udało się dojść do podobnego rezultatu. Inaczej niż kiedy naukowcy wyłączyli gen jedynie w mysiej wątrobie.

[i]Wyniki badań publikuje pismo „Cell Metabolism”.[/i]

Materiał Partnera
Czy można wykryć, że pracę napisała AI? Nauczyciele akademiccy vs. ChatGPT
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Materiał Partnera
Zegar biologiczny. Co naprawdę decyduje o naszej produktywności?
Nauka
Jak urozmaicić spacery i biegi? Eksperci mają niecodzienny pomysł. „Zaczynać powoli”
Materiał Partnera
Język natury. Źródła jako świadkowie zmian klimatu i działalności człowieka
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Materiał Partnera
Od nikotyny po alzheimera. Nowy model receptorów może zmienić badania nad mózgiem
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama