Badania prowadzone przez naukowców argentyńskich mogą w krótkim czasie doprowadzić do światowej rewolucji w dziedzinie upraw spożywczych. Zespołowi z Instytutu Agrobiotechnologii Universidad Nacional del Nordeste w Corrientes (kieruje nim prof. Raquel Chan) udało się wyizolować gen słonecznika o nazwie HAHB-4, który sprawia, że roślina ta jest stosunkowo odporna na suszę i zasolenie gleby (białka HAHB regulują ekspresję genów).
Niespodzianka
Gen ten argentyńscy naukowcy wprowadzili najpierw do rzodkiewnika pospolitego (Arabidopsis thaliana), tzw. rośliny modelowej, która jest tym w botanice, czym muszka owocowa bądź mysz w badaniach biologicznych człowieka. Następnie wprowadzono ten sam gen HAHB-4 do soi, kukurydzy i pszenicy.
Rezultat okazał się lepszy od oczekiwanego: zmienione genetycznie rośliny wykazały większą odporność od swoich zwyczajnych kuzynów na tzw. botaniczny stres, czyli takie czynniki jak mróz i wahania temperatury. Ale najbardziej obiecująca cecha to podwyższona odporność na niedobór wody i zasolenie gleby.
Zachodzące zmiany klimatyczne, natężenie gwałtownych zjawisk atmosferycznych, długotrwałe susze, nadmierne opady itp. stanowią ogromny problem dla współczesnego rolnictwa. W wielu regionach świata tradycyjne uprawy, a czasem cała produkcja rolna musi być dostosowywana na nowo do zmieniających się warunków klimatycznych.
– Ludzkość musi produkować więcej żywności, rozwijać nowe technologie i chronić środowisko – mówi dr Carlos Manessi, członek zespołu badaczy i szef Centrum Ochrony Środowiska w Santa Fe.