Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 20.08.2018 20:05 Publikacja: 20.08.2018 18:14
Istotna okazuje się jakość białka i tłuszczu, jakimi zastępujemy cukry proste i złożone
Foto: shutterstock
Jedno z najbardziej opiniotwórczych czasopism medycznych „The Lancet" opublikowało wyniki szeroko zakrojonego badania ryzyka arteriosklerozy w społecznościach (ARIC) w USA. Okazało się, że żadne skrajne podejście dietetyczne nie służy długiemu życiu w zdrowiu.
Wśród ponad 15 400 badanych osoby, które czerpały energię w mniej niż 40 proc. i więcej niż 70 proc. z węglowodanów żyły średnio krócej. Ryzyko śmierci było najmniejsze u umiarkowanych (50–55 proc. energii) zjadaczy cukrów prostych i złożonych zawartych w słodyczach, miodzie zbożach, owocach, warzywach i nabiale.
Alkohol i nikotyna to najczęściej używane substancje psychoaktywne w Polsce. Rozpowszechnienie ich używania powo...
Superbakterie to szczepy, które uodporniły się na działanie wielu różnych antybiotyków. Gnieżdżą się one w głębi...
Od przyszłego roku duże, publiczne spółki będą musiały zwiększyć reprezentację kobiet w radach nadzorczych lub z...
Kojarzymy je z eleganckimi doniczkami i pewnymi trudnościami w utrzymaniu. Tymczasem w naturalnym środowisku te...
Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany – pisał Lem w „Bajkach robotów”. Dziś nie dziwi napędzanie ro...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas