Akcja #jedzjabłka

„O jabłkach. 40 przepisów z jabłkami na śniadanie, obiad, kolację i deser" - książka Elizy Mórawskiej, autorki popularnego bloga White Plate, przyda się w sam raz w czasie akcji #jedzjabłka.

Publikacja: 16.08.2014 17:25

„O jabłkach. 40 przepisów z jabłkami na śniadanie, obiad, kolację i deser", fot. Krzysztof Kozanowsk

„O jabłkach. 40 przepisów z jabłkami na śniadanie, obiad, kolację i deser", fot. Krzysztof Kozanowski

Foto: materiały prasowe

Na rosyjskie embargo wstrzymujące import polskich owoców zareagowaliśmy błyskawicznie. Akcja #jedzjabłka sprawiła, że prześcigamy się w pomysłach co robić by jeść ich więcej. Jabłka są cały czas na topie - ostatnio pojawiły się na premierze filmu „Bobry", a w barach coraz częściej prosimy o cydr.

Zobacz galerię zdjęć

Modę na soczyste owoce wyprzedziła obdarzona kulinarnym magnetyzmem Eliza Mórawska (blog White Plate ma już ponad 58 000 fanów na Facebooku) - jej książka „O jabłkach" pojawiła się na rynku już 30 czerwca.

„Jabłko to mój ukochany owoc. Gdybym mogła wybrać jeden, jedyny, który ze mną zostanie do końca świata, który mogę zabrać na bezludną wyspę, wybrałabym jabłko" – pisze dziennikarka z wykształcenia, która znalazła sposób na to, żeby w życiu robić to, co lubi najbardziej, czyli gotować. Sprawnie i interesująco opisuje swoje słodkie i słone kompozycje i zachęca do próbowania.

„Lubię piękne, kolorowe sałatki, gdzie spotykają się różne konsystencje ich składników, i ta właśnie taka jest. Chrupiące jabłka, delikatnie gorzki smak radicchio, miękki, ostry smak wędzonego węgorza, słodkie orzechy i sos z cydru. To idealna propozycja na lekką przekąskę, wystarczy podać do niej pajdy świeżego chleba na zakwasie i kieliszek białego wina".

To wstęp do przepisu na radicchio z wędzonym węgorzem i karmelizowanymi orzechami, równie apetycznie podane są przepisy na chleb razowy z suszonymi jabłkami i cydrem, na jabłka w cieście piwnym, tarteletki z pieczonym burakiem, jabłkiem i kozim serem oraz na kaczkę z jabłkami.

„O jabłkach" czyta się z przyjemnością, opisy potraw uzupełniają wspomnienia autorki, które po czasie mieszają się z własnymi. Niemalże czuje się smak koksy, czy prażonej szarej renety, posypanej szczyptą cynamonu albo kwaśnych, jeszcze niedojrzałych papierówek, strącanych z jabłonki, z dziadkowego sadu.

Atutem książki są fotografie Krzysztofa Kozanowskiego – dopiero co obsypany cukrem pudrem biszkopt z jabłkami lub szarlotka w blaszce, najprawdopodobniej dopiero co wyjęta z pieca, ale na zdjęciach widać też skrzynki z owocami, sad oraz jabłka obrane w misie.

Wydawcy zadbali o najmniejsze szczegóły, część nakładu została wydrukowana na ekologicznym papierze, zrobionym z przetworzonych ogryzków jabłek.

„Kocham jabłka miłością absolutną" – pisze Eliza Mórawska. W jej książce też można się zakochać.

ojablkach.pl

Na rosyjskie embargo wstrzymujące import polskich owoców zareagowaliśmy błyskawicznie. Akcja #jedzjabłka sprawiła, że prześcigamy się w pomysłach co robić by jeść ich więcej. Jabłka są cały czas na topie - ostatnio pojawiły się na premierze filmu „Bobry", a w barach coraz częściej prosimy o cydr.

Zobacz galerię zdjęć

Pozostało 86% artykułu
Literatura
Stanisław Tym był autorem „Rzeczpospolitej”
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Literatura
Reiner Stach: Franz Kafka w kleszczach dwóch wojen
Literatura
XXXII Targi Książki Historycznej na Zamku Królewskim w Warszawie
Literatura
Nowy „Wiedźmin”. Herold chaosu już nadchodzi
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Literatura
Patrycja Volny: jak bił, pił i molestował Jacek Kaczmarski