[i]II śniadanie:[/i] Pieczywo z fetą. 1/2 chlebka pita posmaruj 1/5 opakowania (150 g) fety light (1B) i łyżeczką majonezu (1T).
[i]obiad:[/i] Meksykańskie tofu na ostro. Posiekany ząbek czosnku i cebulę (1/2 W) podsmaż w garnku na 3 łyżeczkach oliwy (3T). Dodaj przetarty świeży pomidor lub z puszki (1W) i szczyptę chili. Gotuj ok. 8 minut, mieszając. W razie potrzeby podlej wodą. Na zakończenie dodaj 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki (1 i 1/2W) i 250 g tofu pokrojonego w kostkę (3B).
[i]przekąska:[/i] Napój i przegryzka. 50 g jogurtu naturalnego 0 proc. tłuszczu (1W+1B) i 6 orzeszków ziemnych (1T).
[i]kolacja: [/i]Sałatka z kurczakiem. Pokrój w kostkę ok. 100 g ugotowanego kurczaka (3B), cukinię (1/2W), ogórek "wąż" (1/2W) i 1/2 szklanki ananasa z puszki (1W). Polej dressingiem przygotowanym z: soku z cytryny (1W), łyżeczki natki, łyżeczki wody, 3 łyżeczek oliwy (3T), łyżeczki brązowego cukru (1W) i szczypty białego pieprzu.
[b]Dzień 6 [/b]
[i]śniadanie:[/i] Słodka bułeczka. Kajzerkę (2W) przekrój na pół. Posma-ruj ją 2 łyżeczkami masła (2T) oraz łyżeczką miodu (1W). Posyp 4 pistacjami (mogą być zmielone) (1T). Zjedz z ok. 200 g serka wiejskiego light (3B).
[i]II śniadanie[/i]: Wiosenna kanapka z chlebka Wasa. 2 kromki chlebka Wasa (2W) posmaruj 2 łyżkami serka kremowego (2T), zjedz z 2 plasterkami (60 g) wędliny drobiowej (2B) i garścią kiełków rzodkiewki (1/2W). Jeśli nie lubisz kiełków, możesz je zastąpić np. 1/2 ogórka "węża" lub pęczkiem szczypiorku.
[i]obiad:[/i] Jajka sadzone z brokułami. 3 jajka (3B) usmaż na 3 łyżeczkach oliwy (3T). Zjedz z 250 g gotowanych brokułów (1W) i 2 ziemniakami (1W) podsmażonymi na łyżeczce oliwy (1W). Do popicia: ok. 1/2 szklanki kefiru 0 proc. (1B+1W).
[i]przekąska:[/i] Tuńczyk z kukurydzą. Ok. 1/3 puszki tuńczyka (150 g) w sosie własnym (1B) wymieszaj z 1/2 szklanki kukurydzy (1W) i łyżką majonezu light (1T). Dopraw pieprzem i solą.
[i]kolacja:[/i] Lekka kanapka. 1/2 kromki chleba pszennego (1/2W) posmaruj łyżeczką masła (1T) i obłóż plasterkiem żółtego sera (1B) i pomidorem (1/2 W).
[b]Dzień 7[/b]
[i]śniadanie:[/i] Tosty na zimno. Posmaruj 2 tosty pełnoziarniste (2W) łyżką majonezu (2T). Przełóż 2 plastrami chudej wędliny drobiowej (2B), plastrem chudego sera białego (1B) i pomidorem (1W).
[i]II śniadanie[/i]: Wypij 3/4 szklanki mleka 2 proc. (1W + 1B) i zjedz 3 migdały (1T).
[i]obiad:[/i] Polędwica z sałatą. Plaster (ok. 100 g) polędwicy (3B) natrzyj przyprawami. Usmaż na łyżce oliwy (2T) z pokrojoną cebulą (1W). Podawaj z sałatą (1W), łyżką rodzynek (1W) i 2 łyżeczkami oliwy (2T). [i]przekąska:[/i] Sałatka z pstrągiem. 100 g wędzonego pstrąga (3B) rozdrobnij i połącz z 1/2 szklanki kukurydzy (1W), 1/2 szklanki groszku (1W), pokrojoną papryką (1/2 W), ogórkiem "wężem" (1/2 W), 2 posiekanymi orzechami włoskimi (1T). Dodaj 2 łyżki majonezu light (2T), sól, pieprz, ocet winny.
[i]kolacja:[/i] Wątróbka z jabłkiem. 3 wątróbki drobiowe (1B) usmaż na łyżeczce oliwy (1T). Dodaj pokrojoną w krążki cebulę (1/2W) i obrane, pokrojone 1/2 jabłka (1/2W). Smaż, aż cebula się zeszkli, a jabłko zrumieni. [/ramka]
[ramka][srodtytul]Tabelka:[/srodtytul]
[b]BIAŁKA (1B) [/b]
- Grupa pierwsza (bardziej zalecana) ser biały chudy, plaster (30 g) serek wiejski light 1/2 op. (150 g) białko jaja, 2 sztuki dorsz (50 g) halibut (50 g) tuńczyk w sosie własnym, ok. 1/3 puszki (90 g) krewetki, 3 sztuki małże, kraby, kalmary (ok. 50 g) łosoś (50 g) parówki sojowe, 2 sztuki wędlina drobiowa (30 g) pstrąg wędzony (ok. 30 g) tofu twarde (ok. 100 g)
- Grupa druga (mniej zalecana) jajko, sztuka feta light (150 g) ser żółty (30 g) szynka (30 g) wieprzowina (30 g) wołowina (30 g) cielęcina (30 g) parówki cielęce, 2 sztuki kiełbasa (30 g)
- Inne (1 B+1 W) jogurt naturalny, 0 proc. (150 g) kefir 0 proc., opakowanie (150 g) mleko 2 proc., 3/4 szklanki
[b]TŁUSZCZE (1T) [/b]
- Grupa pierwsza (bardziej zalecana) awokado (1/4) masło, łyżeczka migdały, 3 sztuki oliwa z oliwek, 1/2 łyżki oliwki, 5 sztuk olej (tłoczony na zimno), 1/2 łyżki orzechy włoskie, 2 sztuki orzeszki ziemne, 6 sztuk
- Grupa druga (mniej zalecana)śmietana, 1/2 łyżki majonez light, łyżka majonez tradycyjny, 1/2 łyżki serek kremowy, np. Hochland, 1/2 łyżki ser pleśniowy, 1,5 łyżeczki pistacje, 4 sztuki
[b]WĘGLOWODANY (1W) [/b]
- Grupa pierwsza (bardziej zalecana) brokuły (250 g) brzoskwinia, sztuka cebula, 2 sztuki szczypiorek, 2 pęczki cykoria, 5 główek cukinia, 2 sztuki (małe) sałata, główka cytryna, sok z 1 sztuki czereśnie, 8 sztuk fasolka szparagowa, szklanka fasola biała sucha, 1/4 szklanki fasolka czerwona z puszki, 1/4 szklanki gruszka, sztuka jabłko, sztuka grejpfrut, sztuka jagody, 1/2 szklanki kalafior, sztuka kapusta, 1/2 główki kiwi, sztuka maliny, truskawki, szklanka mandarynka, sztuka morele, śliwki świeże, 3 sztuki ogórek, 1/2 kg lub 2 "węże" papryka czerwona lub zielona, 2 sztuki pieczarki (1/2 kg) płatki owsiane, łyżka pomarańcze, 1/2 sztuki pomidory, duży owoc soczewica sucha, 1/4 szklanki szpinak gotowany, szklanka winogrona, 1/2 szklanki kiełki (100 g)
- Grupa druga (mniej zalecana) chleb jasny, cienka kromka chleb razowy, 1/2 kromki chlebek Wasa, kromka tost pełnoziarnisty, kromka rodzynki, łyżka ananas (kostki), 1/2 szklanki banan, 1/3 sztuki batonik czekoladowy, 1/4 sztuki buraczki gotowane, szklanka chałka, 1/2 kromki dżem niskosłodzony, łyżka groszek zielony, 1/2 szklanki kajzerka, 1/2 sztuki kukurydza, 1/2 szklanki keczup, 2 łyżki lody waniliowe, 2 łyżki makaron ugotowany, 1/4 szklanki marchew, 4 sztuki mąka, 2 łyżki miód, łyżeczka naleśnik (mały), sztuka piwo, 1/2 szklanki ryż biały, ugotowany, 3 łyżki ziemniaki gotowane lub pieczone, 2 sztuki [/ramka]