Gdy marchewka gryzie

Książka kucharska: także dla dorosłych

Publikacja: 02.06.2009 01:32

Monika Mrozowska Szaciłło i in., Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy, Wyd. 1000 stopni, Warsz

Monika Mrozowska Szaciłło i in., Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy, Wyd. 1000 stopni, Warszawa 2009

Foto: Rzeczpospolita

Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy” – tak brzmi nieco zagadkowy tytuł debiutu Moniki Mrozowskiej-Szaciłło. Nie chodzi bynajmniej o pokątny handel i walkę ze strażą miejską, a o sprawę nader poważną: gotowanie dla wybrzydzających często dzieci. Temat jest mi znany biernie – miałem to szczęście, że mój starożytny dziś syn na nic nie kręcił nosem i wciąż był głodny. Smakowało mu wszystko, od jajka na miękko po ostre curry.

Obserwuję nieraz, jak rodzice walczą z dziećmi przekonanymi, że marchewka „gryzie”, a od groszku lepsze są frytki. Zależy, jak ten groszek podamy, mówi autorka: „Postarajmy się, żeby posiłek był kolorowy, ładnie przybrany. Przecież od dawna wiadomo, że je się również oczami. A przede wszystkim kombinujmy!”

Sposobów jest wiele: można łączyć składniki i smaki, tworzyć z nich zaskakujące dania (np. babeczki jaglane czy kotlety z płatków owsianych), a przede wszystkim wciągnąć do przygotowań dziecko. Gdy ma wypaćkane ciastem ręce, koszulkę pochlapaną sokiem z buraczków, a na palcu plaster po zetknięciu ze zbyt gorącym garnkiem (łzy już wyschły) – po prostu nie może odmówić spróbowania dopiero co zrobionego smakołyku…

Potwierdza to Maciej Szaciłło, mąż, drugi autor i tata ważnej współpracownicy, czyli sześcioletniej Karoliny: „Z przyjemnością patrzę, jak z wypiekami na twarzy zagniata ciasto na pizzę, obiera marchewkę, kroi pomidor, a potem ze smakiem zjada to, co przygotowaliśmy”. Nie ma się zresztą czemu dziwić, przepisy zgromadzone w książce dowodzą, że u państwa Szaciłłów jada się nie tylko zdrowo (to kuchnia bezmięsna, z wyraźną dominantą orientalną), ale i smacznie. Sam z pewnością wykorzystam kilka receptur, nie jest to bowiem zbiór wyłącznie dla dzieci – rozdział im poświęcony obejmuje jedną trzecią przepisów, dorośli znajdą dla siebie sporo ciekawych propozycji.

Nie tylko zresztą kulinarnych, ale i dotyczących podawania potraw czy stosowania produktów i przypraw. Książka jest przejrzysta, pisana prostym językiem, zdjęcia nie tylko ilustrują, ale w wielu wypadkach wspomagają kucharza, pokazując kolejne etapy przygotowań (np. zwijanie roladek z cukinii).

[i]Monika Mrozowska Szaciłło i in., Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy, Wyd. 1000 stopni, Warszawa 2009[/i]

Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy” – tak brzmi nieco zagadkowy tytuł debiutu Moniki Mrozowskiej-Szaciłło. Nie chodzi bynajmniej o pokątny handel i walkę ze strażą miejską, a o sprawę nader poważną: gotowanie dla wybrzydzających często dzieci. Temat jest mi znany biernie – miałem to szczęście, że mój starożytny dziś syn na nic nie kręcił nosem i wciąż był głodny. Smakowało mu wszystko, od jajka na miękko po ostre curry.

Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Muzeum otwarte - muzeum zamknięte, czyli trudne życie MSN
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Program kulturalny polskiej prezydencji w Radzie UE 2025
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Laury dla laureatek Nobla