Prawdy i mity na temat cukrzycy

Termin „diabetes mellitus” pochodzi z języka łacińskiego i w bezpośrednim tłumaczeniu oznacza „słodki mocz” – jest on jednym z objawów wysokiego stężenia glukozy we krwi

Aktualizacja: 11.09.2009 09:59 Publikacja: 10.09.2009 14:32

Prawdy i mity na temat cukrzycy

Foto: Rzeczpospolita

Red

Każdy człowiek ma we krwi pewną ilość glukozy – potrzebuje jej, by funkcjonować prawidłowo. Kiedy glukozy we krwi jest za dużo, organizm nie funkcjonuje w sposób optymalny. Takie nieprawidłowości występują m.in. u osób z cukrzycą. Przyczyny tej choroby są bardzo złożone i nie do końca wyjaśnione. Wiadomo jednak, że zaburzenia metabolizmu glukozy wynikają z bezwzględnego lub względnego niedoboru hormonu, który steruje przemianami glukozy. Hormon ten to wytwarzana w trzustce insulina. U osób chorych na cukrzycę może być jej za mało. Mimo że nie do końca wiadomo, dlaczego niektóre osoby chorują na cukrzycę, wiadomo na pewno, że cukrzyca nie jest zaraźliwa. Nie można się nią zarazić tak jak katarem czy grypą. Wydaje się, że istnieje powiązanie genetyczne związane z cukrzycą, szczególnie jeśli chodzi o typ 2. Pewną rolę odgrywa też styl życia.

[srodtytul]1. Cukrzycą można się zarazić.[/srodtytul]

NIE! Mimo że nie do końca wiadomo, dlaczego niektóre osoby chorują na cukrzycę, wiadomo na pewno, że cukrzyca nie jest zaraźliwa. Nie można się nią zarazić tak jak katarem czy grypą. Wydaje się, że istnieje powiązanie genetyczne związane z cukrzycą, szczególnie jeśli chodzi o typ 2. Pewną rolę odgrywa też styl życia. Osoby z nadwagą, które nie prowadzą aktywnego trybu życia, na pewno są bardziej narażone.

[srodtytul]2. Ludzie z cukrzycą nie mogą jeść słodyczy ani czekolady.[/srodtytul]

Słodycze i desery mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą, jeżeli są częścią zdrowej diety lub połączone z ćwiczeniami fizycznymi. Słodycze nie są zakazane diabetykom bardziej niż ludziom zdrowym.

[srodtytul]3. Jedzenie zbyt dużej ilości cukru powoduje cukrzycę.[/srodtytul]

Oczywiście, że NIE! Cukrzyca jest powodowana kombinacją czynników genetycznych i stylu życia. Nadwaga zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Jeżeli w twojej rodzinie były przypadki cukrzycy, przestrzeganie zdrowej diety oraz regularne ćwiczenia fizyczne są zalecane, aby utrzymać odpowiednią wagę ciała.

[srodtytul]4. Ludzie z cukrzycą powinni jeść specjalne posiłki dla diabetyków.[/srodtytul]

Zdrowa dieta diabetyka jest taka sama jak zdrowego człowieka: o niskiej zawartości tłuszczów (szczególnie tych nasyconych i kwasów tłuszczowych typu trans znajdujących się w produktach przetworzonych), z umiarkowaną ilością soli i cukru, z posiłkami opartymi na pełnoziarnistych produktach, warzywach oraz owocach. „Diabetyczne” i „dietetyczne” wersje produktów nie przynoszą żadnych korzyści. W dalszym ciągu podnoszą poziom cukru we krwi, są zazwyczaj droższe, mogą także wywołać biegunkę, jeśli zawierają słodziki, których dany organizm nie toleruje.

[srodtytul]5. Jeżeli masz cukrzycę, powinieneś jeść tylko małe ilości produktów bogatych w skrobię, takich jak pieczywo, ziemniaki i makarony.[/srodtytul]

Produkty bogate w skrobię są częścią zdrowej diety. To, co jest istotne, to wielkość porcji. Pieczywo pełnoziarniste, płatki zbożowe, makaron, ryż i warzywa o dużej zawartości skrobi (takie jak ziemniaki, groszek czy kukurydza) mogą być częścią posiłku lub przekąski. Kluczową sprawą jest porcja. Dla większości osób z cukrzycą trzy – cztery porcje żywności zawierającej węglowodany będą odpowiednie. Produkty z pełnego ziarna i bogate w skrobię są dobrym źródłem błonnika, który ma pozytywny wpływ na trawienie i usprawnia pracę jelit.

[srodtytul]6. Ludzie z cukrzycą są bardziej podatni na przeziębienia i inne choroby.[/srodtytul]

NIE! Jeśli masz cukrzycę, wcale nie jesteś bardziej podatny na przeziębienie czy inną chorobę. Jednak zaleca się, aby osoby chore na cukrzycę szczepiły się przeciwko grypie. A to dlatego, że jakakolwiek infekcja ma negatywny wpływ na kontrolę cukru we krwi, co zwiększa ryzyko wystąpienia hiperglikemii, a u osób z cukrzycą typu 1 zwiększa też prawdopodobieństwo kwasicy ketonowej.

[srodtytul]7. Insulina powoduje miażdżycę i wysokie ciśnienie.[/srodtytul]

NIE, insulina nie powoduje miażdżycy. Istnieją laboratoryjne dowody, że może imitować niektóre z wczesnych procesów powiązanych z miażdżycą. Dlatego niektórzy lekarze obawiają się, że insulina może się przyczynić do podwyższenia ciśnienia krwi oraz twardnienia naczyń krwionośnych. Ale tak nie jest!

[srodtytul]8. Insulina powoduje tycie, a ponieważ otyłość ma niekorzystny wpływ na organizm, nie powinno się jej przyjmować.[/srodtytul]

Różne badania pokazały, że korzyści z kontroli glukozy oraz przyjmowania insuliny daleko przewyższają ryzyko tycia.

[srodtytul]9. Owoce są zdrowym pożywieniem. Dlatego możesz ich jeść, ile chcesz.[/srodtytul]

Owoce zawierają błonnik oraz dużo witamin i minerałów. Ponieważ zawierają też węglowodany, należy je uwzględnić w planie posiłków. Porozmawiaj ze swoim dietetykiem na temat ilości oraz częstotliwości i rodzajów owoców, które powinieneś jeść.

[srodtytul]10. Nie musisz niczego zmieniać w kontroli cukrzycy, jeśli wartość hemoglobiny glikowanej (HbA1c) nie jest wyższa niż 8 proc.[/srodtytul]

Im lepsza kontrola cukru we krwi, tym mniejsze ryzyko powikłań wynikających z cukrzycy. Wartość HbA1c około 7 proc. nie oznacza dobrej kontroli. Celem jest osiągnięcie wartości poniżej 7 proc. Im twój wynik HbA1c jest bliższy wartości u zdrowego człowieka (poniżej 6 proc.), tym mniejsze prawdopodobieństwo powikłań. Jednak wzrasta wtedy ryzyko hipoglikemii, szczególnie przy cukrzycy typu 1. Porozmawiaj z lekarzem lub kimś z zespołu medycznego, jaki wynik HbA1c jest dla ciebie najodpowiedniejszy.

[i]artykuł na podstawie: [link=http://www.diabetes.org/diabetes-myths.jsp]www.diabetes.org/diabetes-myths.jsp[/link].[/i]

[ramka][b][link=http://www.rp.pl/temat/271163.html]Więcej o cukrzycy[/link] [/b][/ramka]

Każdy człowiek ma we krwi pewną ilość glukozy – potrzebuje jej, by funkcjonować prawidłowo. Kiedy glukozy we krwi jest za dużo, organizm nie funkcjonuje w sposób optymalny. Takie nieprawidłowości występują m.in. u osób z cukrzycą. Przyczyny tej choroby są bardzo złożone i nie do końca wyjaśnione. Wiadomo jednak, że zaburzenia metabolizmu glukozy wynikają z bezwzględnego lub względnego niedoboru hormonu, który steruje przemianami glukozy. Hormon ten to wytwarzana w trzustce insulina. U osób chorych na cukrzycę może być jej za mało. Mimo że nie do końca wiadomo, dlaczego niektóre osoby chorują na cukrzycę, wiadomo na pewno, że cukrzyca nie jest zaraźliwa. Nie można się nią zarazić tak jak katarem czy grypą. Wydaje się, że istnieje powiązanie genetyczne związane z cukrzycą, szczególnie jeśli chodzi o typ 2. Pewną rolę odgrywa też styl życia.

Pozostało 84% artykułu
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Muzeum otwarte - muzeum zamknięte, czyli trudne życie MSN
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Program kulturalny polskiej prezydencji w Radzie UE 2025
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Laury dla laureatek Nobla