Każdy człowiek ma we krwi pewną ilość glukozy – potrzebuje jej, by funkcjonować prawidłowo. Kiedy glukozy we krwi jest za dużo, organizm nie funkcjonuje w sposób optymalny. Takie nieprawidłowości występują m.in. u osób z cukrzycą. Przyczyny tej choroby są bardzo złożone i nie do końca wyjaśnione. Wiadomo jednak, że zaburzenia metabolizmu glukozy wynikają z bezwzględnego lub względnego niedoboru hormonu, który steruje przemianami glukozy. Hormon ten to wytwarzana w trzustce insulina. U osób chorych na cukrzycę może być jej za mało. Mimo że nie do końca wiadomo, dlaczego niektóre osoby chorują na cukrzycę, wiadomo na pewno, że cukrzyca nie jest zaraźliwa. Nie można się nią zarazić tak jak katarem czy grypą. Wydaje się, że istnieje powiązanie genetyczne związane z cukrzycą, szczególnie jeśli chodzi o typ 2. Pewną rolę odgrywa też styl życia.
[srodtytul]1. Cukrzycą można się zarazić.[/srodtytul]
NIE! Mimo że nie do końca wiadomo, dlaczego niektóre osoby chorują na cukrzycę, wiadomo na pewno, że cukrzyca nie jest zaraźliwa. Nie można się nią zarazić tak jak katarem czy grypą. Wydaje się, że istnieje powiązanie genetyczne związane z cukrzycą, szczególnie jeśli chodzi o typ 2. Pewną rolę odgrywa też styl życia. Osoby z nadwagą, które nie prowadzą aktywnego trybu życia, na pewno są bardziej narażone.
[srodtytul]2. Ludzie z cukrzycą nie mogą jeść słodyczy ani czekolady.[/srodtytul]
Słodycze i desery mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą, jeżeli są częścią zdrowej diety lub połączone z ćwiczeniami fizycznymi. Słodycze nie są zakazane diabetykom bardziej niż ludziom zdrowym.