Bułka do starcia, chleb do ognia

Jeśli ktoś mi powie, że nigdy nie wyrzucił kilku nadgniłych marchewek kupionych na wszelki wypadek, temu jestem gotowa upiec tartę cytrynową z bezą

Publikacja: 26.03.2010 23:59

Bułka do starcia, chleb do ognia

Foto: archiwum prywatne

Bo była promocja, bo były takie dorodne, bo na pewno się przyda – wymówek i powodów, dla których w chłodziarce ląduje więcej jedzenia, niż potrzeba, nie brakuje.

I tak, choć jedzenie lubię i szanuję i raczej nie wrzucam do koszyka wszystkiego, co popadnie, zdarzało mi się to i owo wyrzucać.

Gdy byłam mała, mieszkałam w domu z ogrodem. W ciemnym zakątku tego ogrodu znajdował się kompostownik, a w nim skorupki jajek i obierki od ziemniaków, napoczęte i zapomniane dżemy, zwiędła sałata. Kompost szedł na grządki z pietruszką, jarmużem i pomidorami, więc wielkiej marnacji nie było, odpadki się przydawały.

No dobrze, opcja z kompostownikiem jest raczej niszowa (choć wcale nie trzeba mieć ogródka, w USA można kupić minikompostowniki balkonowe!). Ale weźmy takie resztki z obiadu. Zamiast wyrzucać, można je poddać kuchennemu recyklingowi. Kawałeczki z pieczeni – do kanapek, chlebków pita czy tortilli; niedojedzone gotowane ziemniaki – na kluski, kopytka, do zapiekanki. Zeschniętą babkę drożdżową można pokroić w plastry i przerobić na francuskie tosty lub bread and butter pudding.

Więcej pomysłów na powtórne wykorzystanie resztek można znaleźć choćby na stronie Federacji Polskich Banków Żywności [link=http://www.niemarnuje.pl]www.niemarnuje.pl[/link]. Prócz przepisów i porad dotyczących przechowywania poszczególnych produktów jest tam naprawdę ładnie zrobiona aplikacja do pobrania na komputer, która pomaga wyszukiwać przepisy kulinarne według tego, co zalega nam w lodówce i szafkach.

Skoro mówimy o resztkach, to jednej rzeczy chyba wyrzucić bym nie umiała – chleba. Gdy utylizuję w otchłani kosza twarożek, który zamienił się w antyk, też czuję wyrzuty sumienia. Ale gdybym miała wyrzucić chleb, byłoby mi podwójnie głupio. Nie, nie byłam wychowana w konserwatywnym domu, ale chleba się nie wyrzucało – był dla ptaków albo dla parki królików naszego sąsiada. Z suchej kajzerki robiło się domową bułkę tartą.

W niektórych domach resztki chleba się paliło, wrzucało do pieca. Chleb to symbol, a symbole nie powinny lądować na dnie kosza na odpadki.

Bo była promocja, bo były takie dorodne, bo na pewno się przyda – wymówek i powodów, dla których w chłodziarce ląduje więcej jedzenia, niż potrzeba, nie brakuje.

I tak, choć jedzenie lubię i szanuję i raczej nie wrzucam do koszyka wszystkiego, co popadnie, zdarzało mi się to i owo wyrzucać.

Pozostało 85% artykułu
Kultura
Przemo Łukasik i Łukasz Zagała odebrali w Warszawie Nagrodę Honorowa SARP 2024
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Muzeum otwarte - muzeum zamknięte, czyli trudne życie MSN
Kultura
Program kulturalny polskiej prezydencji w Radzie UE 2025
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali