Czosnek i cebula na przeziębienie

W Polsce szczyt zachorowań na infekcje wirusowe przypada w lutym i marcu. Aby zapobiec przeziębieniu i grypie, warto przez cały rok zdrowo jeść, hartować organizm, zaszczepić się i w sezonie, gdy rośnie liczba zachorowań, unikać odwiedzania miejsc, w których przebywa dużo ludzi.

Publikacja: 20.02.2011 06:00

Przy przeziębieniu najpierw pojawiają się katar, ból gardła, stan podgorączkowy

Przy przeziębieniu najpierw pojawiają się katar, ból gardła, stan podgorączkowy

Foto: Fotorzepa, BS Bartek Sadowski

Gdy pojawiają się pierwsze symptomy przeziębienia, większość osób samodzielnie stara się zaradzić chorobie. Zazwyczaj pomagają leżenie w łóżku, ciepłe napoje, witaminy i preparaty apteczne. Przy przeziębieniu w pierwszej kolejności pojawia się uczucie drapania w gardle, kichanie, katar, stan podgorączkowy. Zazwyczaj stan ten mija po trzech dniach.

Jeśli objawy nie ustąpią, wówczas należy udać się do internisty. – Często pacjentom trudno jest odróżnić przeziębienie od grypy. Dlatego zalecam wizyty u lekarza, szczególnie w przypadku dzieci i osób starszych – mówi lek. med. Katarzyna Bukol-Krawczyk, dietetyczka i internistka w Centrum Medycznym Enel-Med w Warszawie.

Grypa atakuje nagle i silnie. Zwykle brakuje sił, by wstać z łóżka. Pacjenci skarżą się na złe samopoczucie, dreszcze, temperaturę powyżej 38 st. C, bóle w klatce piersiowej, kaszel. Często pojawiają się również bóle stawowo-mięśniowe i głowy, brak łaknienia, bóle brzucha, nudności, biegunka. Tego typu dolegliwości należy bezzwłocznie zgłosić lekarzowi, który zapisze odpowiednie leczenie.

Grypa może być groźna dla osób chorych, dla dzieci i osób starszych. – Może prowadzić do poważnych powikłań, m.in.: zapalenia płuc, zapalenia mózgu i opon mózgowych, mięśnia sercowego, oskrzeli, ucha, zatok, zapalenia mięśni, uszkodzenia układu oddechowego.

W grupie największego ryzyka zachorowań i wystąpienia poważnych powikłań pogrypowych znajdują się dzieci do 5. roku życia, osoby po 65. roku życia, pracownicy służby zdrowia, osoby pracujące lub przebywające z wieloma ludźmi np. w środkach komunikacji miejskiej oraz ludzie przewlekle chorzy na astmę, cukrzycę, niewydolność nerek czy niewydolność układu krążenia – dodaje specjalistka. Taka infekcja jest szczególnie groźna dla osób cierpiących na choroby układu krążenia na tle miażdżycowym, dlatego nie wolno bagatelizować jej objawów.

[srodtytul]Każdy może zachorować[/srodtytul]

Na infekcje wirusowe narażony jest każdy. Zarazić można się wszędzie: w centrum handlowym, w autobusie, w pracy. – Zbliża się okres intensywnych zachorowań, gdyż duże zmiany temperatur niekorzystnie działają na śluzówki dróg oddechowych, powodując ich wysychanie i tym samym gorszą zdolność do obrony przed wirusami i bakteriami – mówi lek. med. Katarzyna Bukol-Krawczyk. Gdy wystąpią pierwsze objawy przeziębienia, warto sięgnąć po sprawdzone preparaty i przyjmować je zgodnie z zaleceniami.

– Zawsze należy czytać ulotki. Niestety, nie wszyscy to robią i w efekcie łączymy takie same specyfiki, przekraczając zalecanądobową dawkę. Przyjmujemy leki niepotrzebnie, na zapas lub na objawy, których nie mamy. Nie należy sugerować się reklamami, bo niektóre z lekarstw działają na poziomie efektu placebo, nie mają naukowo potwierdzonej skuteczności w walce z przeziębieniem oraz wzmacnianiem odporności, a długotrwałe ich przyjmowanie nie jest obojętne dla organizmu – mówi lek. med. Katarzyna Bukol-Krawczyk.

Gdy choroba zaatakuje, warto zostać w domu i starać się ograniczyć bliski kontakt z domownikami, by ich nie zarazić. – Najlepiej spać w drugim pokoju, często wietrzyć mieszkanie, by pozbyć się zarazków unoszących się w powietrzu, oraz dbać o higienę, tzn. często myć ręce i wyrzucać zużyte, jednorazowe chusteczki do kosza zamiast rozrzucać je po całym mieszkaniu – przestrzega.

[srodtytul]Chorują pracownicy biurowi [/srodtytul]

Ofiarami infekcji najczęściej padają osoby zestresowane, zmęczone, niedożywione, osłabione i prowadzące siedzący tryb życia, gdyż one mają zwykle obniżoną odporność.

Aby ją wzmocnić, wskazany jest regenerujący spokojny sen, trwający minimum siedem godzin, w cichym, przewietrzonym, nieprzegrzanym pomieszczeniu, spacery na świeżym powietrzu oraz uprawianie sportu, np. bieganie, jogging oraz zdrowa dieta bogata w minerały (szczególnie cynk, magnez, żelazo, selen) i witaminy (głównie C, A i E), czyli owoce i warzywa, kiełki, kwasy tłuszczowe wielonienasycone, czyli ryby morskie, orzechy, migdały, nasiona oleiste: słonecznik, sezam, siemię lniane. Warto regularnie jeść przetwory mleczne fermentowane, zawierające szczepy bakterii probiotycznych, które uodparniają.

Ponadto trzeba się szczepić. – Jeśli nie zaszczepiliśmy się w zeszłym roku, należy zrobić to teraz. Szczepienie nie uchroni nas w 100 procentach przed grypą, ale możemy być pewni, że jeśli zachorujemy, to łagodniej ją przejdziemy – mówi lekarka.

Gdy pojawiają się pierwsze symptomy przeziębienia, większość osób samodzielnie stara się zaradzić chorobie. Zazwyczaj pomagają leżenie w łóżku, ciepłe napoje, witaminy i preparaty apteczne. Przy przeziębieniu w pierwszej kolejności pojawia się uczucie drapania w gardle, kichanie, katar, stan podgorączkowy. Zazwyczaj stan ten mija po trzech dniach.

Jeśli objawy nie ustąpią, wówczas należy udać się do internisty. – Często pacjentom trudno jest odróżnić przeziębienie od grypy. Dlatego zalecam wizyty u lekarza, szczególnie w przypadku dzieci i osób starszych – mówi lek. med. Katarzyna Bukol-Krawczyk, dietetyczka i internistka w Centrum Medycznym Enel-Med w Warszawie.

Pozostało jeszcze 85% artykułu
Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem