Reklama

Targi Książki Kulinarnej

W piątek w Warszawie rozpoczną się Drugie Targi Książki Kulinarnej. Odbywają się pod hasłem EDUKU-JEMY! Inicjatorką i organizatorką Targów jest Marta Gessler, właścicielka Qchni Artystycznej w Zamku Ujazdowskim.

Publikacja: 24.07.2014 11:00

Targi Książki Kulinarnej

Targi Książki Kulinarnej

Foto: materiały prasowe

Pierwsza edycja przyciągnęła trzy tysiące odwiedzających. Tegoroczna trzydniowa impreza oferuje jeszcze więcej atrakcji. W trakcie Targów można powiększyć zbiory książek kulinarnych, wziąć udział w spotkaniach z ekspertami nie tylko sztuki kulinarnej, zwiedzać ogród kulinarny i szkółkę drzew i krzewów ozdobnych na dziedzińcu Centrum Sztuki Współczesnej, obejrzeć designerskie wystawy, uczestniczyć w degustacjach.

W piątek 25 lipca a zaproszeni goście spróbują odpowiedzieć na pytanie, czy gotowania można nauczyć się z książek i będą rozmawiać o zmianach, jakie zaszły ostatnio w edukacji kulinarnej. W debacie „Czy książki kulinarne mają sens", wezmą udział prof. Jarosław Dumanowski, popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, Joanna Mroczkowska, antropolożka jedzenia, Grzegorz Trubiłowicz, pomysłodawca i jeden z autorów aplikacji i serwisu Cooklet oraz dr Albert Hupa, prezes IRCenter, które przeprowadziło badanie „Polska Kulinarnie 2014".

Z kolei podczas spotkania z przedstawicielami magazynu „Specjalność Zakładu" będzie mowa o jego pracy, jak i tajemnicach kuchni wschodniej Polski. A o tym, jak smakuje literatura i jak o jedzeniu piszą literaci podyskutują Cezary Polak, Paweł Bravo i Bogusław Deptuła.

W sobotę można dołączyć do kulinarnych podróży, m.in. kuchnię azjatycką przybliży Magdalena Tomaszewska-Bolałek, zdobywczyni głównej nagrody w konkursie Gourmand World Cookbook Awards 2013 w kategorii kuchnia japońska . „Atrakcje kulinarne Nowej Zelandii" przedstawi Ilona Zdziech. Kuchnię Indonezji -Sahnil Farobiansyah z restauracji InAsia z Sheratonu. Portugalską - Janusz Andrasz z Luzomanii we współpracy z Portugalia Gourmet. Warto zainteresować się także debatą „Poznawanie przez smakowanie" – o poznawaniu innych kultur przez kuchnię z udziałem Macieja A. Brzozowskiego (autora książki „Włosi. Życie to teatr"), Juliusza Podolskiego (autorem blogu „Smaczny turysta") oraz Joanny Szyndler (redaktor naczelnej miesięcznika „Podróże").

W niedzielę m.in. Muzeum Pałac w Wilanowie zaprasza na spotkanie z Maciejem Nowickim, który opowie, jak wygląda praca ze starymi recepturami. Wydawnictwo Pascal - na spotkanie z Małgorzatą Kalembą-Dróżdż, autorką książki „Pyszne chwasty", a Wydawnictwo Czarne na spotkanie z Anną Włodarczyk, autorką książki „Zapach truskawek. Rodzinne opowieści" oraz z Darią Pawlewską, autorką bloga strawberriesfrompoland.blogspot.com i wydawczynią magazynu „Kukbuk". Tego dnia swoje książki podpisuje także Michel Moran. Odbędzie się też panel „Jak zostać chefem", podczas którego o kulinarnej edukacji porozmawiają Marta Gessler, Agata Wojda oraz Anna Wrońska, redaktor naczelna magazynu „Kuchnia".

Reklama
Reklama

Targom towarzyszy wystawa porcelany „Demokratyzacja stołu" i spotkanie z jej kuratorem - Markiem Cecułą (w sobotę o godz. 17), które będzie okazją do poznania nowych kierunków w projektowaniu . W niedzielę Ćmielów Design Studio (CDŚ) zaprasza na stragan z limitowanymi produktami z porcelany, stworzonymi przez polskich projektantów. Przez wszystkie trzy dni dostępna jest też retro-wystawa z dawnym makatkami kuchennymi, zebranymi przez Ośrodek Kultury w Działoszynie.

A chętni mogą dokonać przeróżnych wymian – od klasycznego book swappingu (wymiany książek) do zamiany słoiczka przetworów na książkę kucharską (akcja „Kuchni"), czy akcesoriów kuchennych (magazyn „Usta") lub wziąć udział w licznych konkursach.

Monika Kuc

Więcej na stronie targiksiazkikulinarnej.com

Pierwsza edycja przyciągnęła trzy tysiące odwiedzających. Tegoroczna trzydniowa impreza oferuje jeszcze więcej atrakcji. W trakcie Targów można powiększyć zbiory książek kulinarnych, wziąć udział w spotkaniach z ekspertami nie tylko sztuki kulinarnej, zwiedzać ogród kulinarny i szkółkę drzew i krzewów ozdobnych na dziedzińcu Centrum Sztuki Współczesnej, obejrzeć designerskie wystawy, uczestniczyć w degustacjach.

W piątek 25 lipca a zaproszeni goście spróbują odpowiedzieć na pytanie, czy gotowania można nauczyć się z książek i będą rozmawiać o zmianach, jakie zaszły ostatnio w edukacji kulinarnej. W debacie „Czy książki kulinarne mają sens", wezmą udział prof. Jarosław Dumanowski, popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, Joanna Mroczkowska, antropolożka jedzenia, Grzegorz Trubiłowicz, pomysłodawca i jeden z autorów aplikacji i serwisu Cooklet oraz dr Albert Hupa, prezes IRCenter, które przeprowadziło badanie „Polska Kulinarnie 2014".

Reklama
Patronat Rzeczpospolitej
Warszawa Singera – święto kultury żydowskiej już za chwilę
Kultura
Kultura przełamuje stereotypy i buduje trwałe relacje
Kultura
Festiwal Warszawa Singera, czyli dlaczego Hollywood nie jest dzielnicą stolicy
Kultura
Tajemniczy Pietras oszukał nowojorską Metropolitan na 15 mln dolarów
Kultura
1 procent od smartfona dla twórców, wykonawców i producentów
Materiał Promocyjny
Firmy coraz częściej stawiają na prestiż
Reklama
Reklama