Targi Książki Kulinarnej

W piątek w Warszawie rozpoczną się Drugie Targi Książki Kulinarnej. Odbywają się pod hasłem EDUKU-JEMY! Inicjatorką i organizatorką Targów jest Marta Gessler, właścicielka Qchni Artystycznej w Zamku Ujazdowskim.

Publikacja: 24.07.2014 11:00

Targi Książki Kulinarnej

Targi Książki Kulinarnej

Foto: materiały prasowe

Pierwsza edycja przyciągnęła trzy tysiące odwiedzających. Tegoroczna trzydniowa impreza oferuje jeszcze więcej atrakcji. W trakcie Targów można powiększyć zbiory książek kulinarnych, wziąć udział w spotkaniach z ekspertami nie tylko sztuki kulinarnej, zwiedzać ogród kulinarny i szkółkę drzew i krzewów ozdobnych na dziedzińcu Centrum Sztuki Współczesnej, obejrzeć designerskie wystawy, uczestniczyć w degustacjach.

W piątek 25 lipca a zaproszeni goście spróbują odpowiedzieć na pytanie, czy gotowania można nauczyć się z książek i będą rozmawiać o zmianach, jakie zaszły ostatnio w edukacji kulinarnej. W debacie „Czy książki kulinarne mają sens", wezmą udział prof. Jarosław Dumanowski, popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, Joanna Mroczkowska, antropolożka jedzenia, Grzegorz Trubiłowicz, pomysłodawca i jeden z autorów aplikacji i serwisu Cooklet oraz dr Albert Hupa, prezes IRCenter, które przeprowadziło badanie „Polska Kulinarnie 2014".

Z kolei podczas spotkania z przedstawicielami magazynu „Specjalność Zakładu" będzie mowa o jego pracy, jak i tajemnicach kuchni wschodniej Polski. A o tym, jak smakuje literatura i jak o jedzeniu piszą literaci podyskutują Cezary Polak, Paweł Bravo i Bogusław Deptuła.

W sobotę można dołączyć do kulinarnych podróży, m.in. kuchnię azjatycką przybliży Magdalena Tomaszewska-Bolałek, zdobywczyni głównej nagrody w konkursie Gourmand World Cookbook Awards 2013 w kategorii kuchnia japońska . „Atrakcje kulinarne Nowej Zelandii" przedstawi Ilona Zdziech. Kuchnię Indonezji -Sahnil Farobiansyah z restauracji InAsia z Sheratonu. Portugalską - Janusz Andrasz z Luzomanii we współpracy z Portugalia Gourmet. Warto zainteresować się także debatą „Poznawanie przez smakowanie" – o poznawaniu innych kultur przez kuchnię z udziałem Macieja A. Brzozowskiego (autora książki „Włosi. Życie to teatr"), Juliusza Podolskiego (autorem blogu „Smaczny turysta") oraz Joanny Szyndler (redaktor naczelnej miesięcznika „Podróże").

W niedzielę m.in. Muzeum Pałac w Wilanowie zaprasza na spotkanie z Maciejem Nowickim, który opowie, jak wygląda praca ze starymi recepturami. Wydawnictwo Pascal - na spotkanie z Małgorzatą Kalembą-Dróżdż, autorką książki „Pyszne chwasty", a Wydawnictwo Czarne na spotkanie z Anną Włodarczyk, autorką książki „Zapach truskawek. Rodzinne opowieści" oraz z Darią Pawlewską, autorką bloga strawberriesfrompoland.blogspot.com i wydawczynią magazynu „Kukbuk". Tego dnia swoje książki podpisuje także Michel Moran. Odbędzie się też panel „Jak zostać chefem", podczas którego o kulinarnej edukacji porozmawiają Marta Gessler, Agata Wojda oraz Anna Wrońska, redaktor naczelna magazynu „Kuchnia".

Targom towarzyszy wystawa porcelany „Demokratyzacja stołu" i spotkanie z jej kuratorem - Markiem Cecułą (w sobotę o godz. 17), które będzie okazją do poznania nowych kierunków w projektowaniu . W niedzielę Ćmielów Design Studio (CDŚ) zaprasza na stragan z limitowanymi produktami z porcelany, stworzonymi przez polskich projektantów. Przez wszystkie trzy dni dostępna jest też retro-wystawa z dawnym makatkami kuchennymi, zebranymi przez Ośrodek Kultury w Działoszynie.

A chętni mogą dokonać przeróżnych wymian – od klasycznego book swappingu (wymiany książek) do zamiany słoiczka przetworów na książkę kucharską (akcja „Kuchni"), czy akcesoriów kuchennych (magazyn „Usta") lub wziąć udział w licznych konkursach.

Monika Kuc

Więcej na stronie targiksiazkikulinarnej.com

Pierwsza edycja przyciągnęła trzy tysiące odwiedzających. Tegoroczna trzydniowa impreza oferuje jeszcze więcej atrakcji. W trakcie Targów można powiększyć zbiory książek kulinarnych, wziąć udział w spotkaniach z ekspertami nie tylko sztuki kulinarnej, zwiedzać ogród kulinarny i szkółkę drzew i krzewów ozdobnych na dziedzińcu Centrum Sztuki Współczesnej, obejrzeć designerskie wystawy, uczestniczyć w degustacjach.

W piątek 25 lipca a zaproszeni goście spróbują odpowiedzieć na pytanie, czy gotowania można nauczyć się z książek i będą rozmawiać o zmianach, jakie zaszły ostatnio w edukacji kulinarnej. W debacie „Czy książki kulinarne mają sens", wezmą udział prof. Jarosław Dumanowski, popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, Joanna Mroczkowska, antropolożka jedzenia, Grzegorz Trubiłowicz, pomysłodawca i jeden z autorów aplikacji i serwisu Cooklet oraz dr Albert Hupa, prezes IRCenter, które przeprowadziło badanie „Polska Kulinarnie 2014".

Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem