Zielona gastronomia

Kilkanaście dni temu na Lazurowym Wybrzeżu odbyło się spotkanie grupy wybitnych szefów kuchni i najważniejszych mediów gastronomicznych. Jego sprawcą i przyczyną był Jean-Luc Rabanel, jeden z królów kuchni południowej Francji, postać barwna i niepokorna.

Publikacja: 08.10.2015 20:26

Zielona gastronomia

Foto: rp.pl/Justyna Adamczyk

W swojej restauracji l'Atelier, w centrum Arles, od dziewięciu lat błyszczy talentem i kolekcjonuje laury. A ma ich niemało: począwszy od dwóch gwiazdek „Czerwonego Przewodnika „Michelin" poprzez pięć czapek od „Żółtego Przewodnika" aż po tytuł Szefa Roku Gault & Millau Francja.

To rodowity Gaskończyk, niczym Dumasowski d'Artagnan, charakterny, ambitny i pełen fantazji. Wyznacznikiem swojej kuchni uczynił warzywa. Z tych zwyczajowych bohaterów drugiego planu robi na swoich talerzach prawdziwe gwiazdy. Na nich buduje emocję smaku, pozwalającą na powrót do wzorów z dzieciństwa zakodowanych na podniebieniu.

Pozostało jeszcze 96% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Kultura
Meksyk, śmierć i literatura. Rozmowa z Tomaszem Pindlem