Reklama

Zielona gastronomia

Kilkanaście dni temu na Lazurowym Wybrzeżu odbyło się spotkanie grupy wybitnych szefów kuchni i najważniejszych mediów gastronomicznych. Jego sprawcą i przyczyną był Jean-Luc Rabanel, jeden z królów kuchni południowej Francji, postać barwna i niepokorna.

Publikacja: 08.10.2015 20:26

Zielona gastronomia

Foto: rp.pl/Justyna Adamczyk

W swojej restauracji l'Atelier, w centrum Arles, od dziewięciu lat błyszczy talentem i kolekcjonuje laury. A ma ich niemało: począwszy od dwóch gwiazdek „Czerwonego Przewodnika „Michelin" poprzez pięć czapek od „Żółtego Przewodnika" aż po tytuł Szefa Roku Gault & Millau Francja.

To rodowity Gaskończyk, niczym Dumasowski d'Artagnan, charakterny, ambitny i pełen fantazji. Wyznacznikiem swojej kuchni uczynił warzywa. Z tych zwyczajowych bohaterów drugiego planu robi na swoich talerzach prawdziwe gwiazdy. Na nich buduje emocję smaku, pozwalającą na powrót do wzorów z dzieciństwa zakodowanych na podniebieniu.

Pozostało jeszcze 96% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Kultura
Córka lidera Queen: filmowy szlagier „Bohemian Rhapsody" pełen fałszów o Mercurym
Kultura
Ekskluzywna sztuka w Hotelu Warszawa i szalone aranżacje
Kultura
„Cesarzowa Piotra”: Kristina Sabaliauskaitė o przemocy i ciele kobiety w Rosji
plakat
Andrzej Pągowski: Trzeba być wielkim miłośnikiem filmu, żeby strzelić sobie tatuaż z plakatem do „Misia”
Patronat Rzeczpospolitej
Warszawa Singera – święto kultury żydowskiej już za chwilę
Reklama
Reklama