Płatność kartą Visa MC AmEx
DOM Żoliborz
Szef kuchni Łukasz Andruszkiewicz
Łukasz Andruszkiewicz koncentruje się na poszukiwaniu składników sezonowych, świeżych i lokalnych. W jego daniach widać dbałość o prostotę oraz jasny przekaz na talerzu. Nie ma tu zabiegów odbierających produktom ich naturalne cechy, więc pochylając się nad szparagiem czy kaczką, wiemy na pewno, że to właśnie szparag i kaczka.
Nazwa DOM doskonale pasuje do tej małej, kameralnej restauracji na Starym Żoliborzu. Willa bez szyldów i reklam (tylko z dyskretnym logo), rodzinna atmosfera i karta zmieniana niemal co tydzień, zależnie od dostępności produktów, sprawiają, że wizyta tutaj to rzeczywiście jak powrót do domu. Latem lokal zaprasza do ocienionego, całkiem sporego ogródka. Okolica sprzyja spacerom – dookoła piękny zielony Żoliborz, wąskie uliczki, drzewa i przede wszystkim spokój.
Każdy posiłek w DOM-u zaczyna się od rytuału chleba. Kelner przynosi koszyk z kromkami odkrojonymi z pieczonego codziennie ogromnego bochna. Solidne pajdy maczane w aromatycznej oliwie wprawią każdego w błogi nastrój oczekiwania na dalsze przyjemności. Warto spróbować hitów sezonu jak delikatne risotto z zielonym groszkiem i cukinią lub największego DOM-owego przeboju – konfitowanej kaczki, która zachwyca cieniutką, chrupiącą skórką, a której charakteru dodaje wyraźnie kwaśny rabarbarowy sos. PSST!?W menu dziecięcym zdrowe i fajne potrawy „jak u mamy". Makaron z sosem pomidorowym czy mielony z mizerią wywołają uśmiech na każdej małej buzi.
11/20 Bistro/Rodzinna
Mierosławskiego 12 01-549 Warszawa
tel. +48 517 859 059
www.facebook.com/DOMmadeWarszawa
Czynne wt.–sob. 12.00–23.00 niedz. 10.00–22.00 kuchnia: wt.–sob. do 22.00 niedz. do 21.00
Średnie ceny przystawka 28 zł danie główne 36 zł deser 12 zł
Płatność kartą Visa MC
La Rotisserie
Szef kuchni Paweł Oszczyk
Jeden z najsłynniejszych polskich szefów kuchni, Paweł Oszczyk, praktykował kilka lat we Włoszech, m.in. w znanej Miramonti l'Altro w Brescii. Po powrocie do kraju pracował w Warszawie, najpierw w restauracjach Hotelu Bristol, a potem w Amber Room. Szefem autorskiej restauracji La Rotisserie jest od 2004 r. W roku 2014 otrzymał nominację do tytułu Szef Roku Gault&Millau 2015.
Restauracja znajduje się w pięknie odnowionym Pałacu Mokronowskich i jest częścią butikowego Mamaison Hotel Le Regina. Nieduża sala o eleganckim, ale nie onieśmielającym wystroju, zapewnia miłą atmosferę i pozwala skupić się na potrawach.
Do wyboru menu a la carte oraz degustacyjne. Gdy ma się do czynienia z szefem tej klasy, warto rzecz jasna wybrać to drugie, aby w pełni poznać jego kunszt. Na początek jędrne krewetki z kremowym sosem curry i bobem, przyprawione orzeźwiającą miętą i podane z chrupiącym wafelkiem na bazie dzikiego ryżu. Nie mniejsze wrażenie robią delikatnie podsmażone małże św. Jakuba, skojarzone ze słodkawymi młodymi burakami i zaostrzone kminkiem oraz letnią truflą. Bez wątpienia mocnym punktem menu degustacyjnego jest pieczona pierś kaczki brandenburskiej, podana w towarzystwie sałaty z kozim serem i aromatycznego, lekko słodkiego sosu na bazie jeżyn. PSST!?Świetna karta win stworzona przez Andrzeja Strzelczyka – dwukrotnego mistrza Polski sommelierów.
15/20 Nowatorska/Biznesowa
Kościelna 12 00-218 Warszawa
tel. +48 22 531 60 70
www.rotisserierestaurant.com.pl
Czynne pon.–pt. 6.30–10.30 i 12.00–23.00 sob. 7.00–11.00 i 12.00–23.00 niedz. 7.00–11.00 i 13.00–23.00
Średnie ceny przystawka 48 zł danie główne 87 zł deser 34 zł
Menu degustacyjne 4 dania 188 zł 5 dań 209 zł 6 dań 232 zł
Płatność kartą Visa MC AmEx
Marconi – Hotel Bristol
Szef kuchni Carlos Teixeira
Carlos Teixeira pochodzi z Porto, a gotowaniem zajmuje się zawodowo od 17. roku życia. Pracował m.in. w hotelu Ritz w Lizbonie, a także w pięciogwiazdkowych hotelach w Londynie, Birmingham, Düsseldorfie, Jeddach w Arabii Saudyjskiej i w mieście Meksyk. W Bristolu wziął się za bary ze starszą i nowszą kuchnią polską, nie zapominając jednak o śródziemnomorskiej, w której jest ekspertem.
Restauracja znajduje się w legendarnym hotelu Bristol. To jeden z najpiękniejszych budynków w Warszawie. Nazwa Marconi upamiętnia jego projektanta, wybitnego polskiego architekta Władysława Marconiego (1848–1915). Lokal podzielony jest na kilka mniejszych sal, co zapewnia intymność i sprzyja dyskretnym spotkaniom biznesowym. Secesyjne wnętrza są pełne harmonii i ciepła; zachwycają kryształowymi żyrandolami, zdobionymi lustrami i nastrojowymi świecami. Latem można usiąść na zacisznym patio. Bardzo kompetentny i życzliwy personel opowie o daniach i ich składnikach, a także świetnie zarekomenduje wino.
Menu nie jest zbyt obszerne, lecz na tyle długie, że pozwala na swobodny wybór. Można skosztować popularnych polskich dań, jak klasyczny tatar wołowy, żurek, szarlotka czy domowy sernik. Można też spróbować potraw kuchni śródziemnomorskiej – w karcie chociażby bisque z homara czy okoń morski z gnocchi w sosie serowym.
PSST!?W każdy piątek o 16.30 kolacja z szefem kuchni i sommelierem Janem Winiarskim. W programie 5 potraw i 5 starannie dobranych do nich win.
12,5/20 Polska/Elegancka
Krakowskie Przedmieście 42/44 00-325 Warszawa
tel. +48 22 551 18 32
www.hotelbristolwarsaw.pl/pl/restauracja-marconi
Czynne pon.–sob. 6.30–10.30 (śniadanie), 12.00–15.00 (lunch), 18.00–22.30 (kolacja) niedz. 6.30–10.30 (śniadanie), 12.30–16.00 (lunch), 19.00–22.30 (kolacja)
Średnie ceny przystawka 38 zł danie główne 80 zł deser 27 zł
Menu degustacyjne 5 dań 195 zł (z degustacją win)
Płatność kartą Visa MC AmEx
You'll need Skype Credit Free via Skype