Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 20.02.2018 11:52 Publikacja: 20.02.2018 11:45
Foto: Fotorzepa, Wojciech Gogoliński
Montefalco sagrantino to jedno rzadszych win, z uwagi na rozmiar upraw i górzysty uformowanie terenu, co w połączeniu z wyjątkowością odmiany sagrantino, z której powstaje, dodaje mu splendoru i pewnej tajemniczości. Mimo dekad poszukiwań i badań DNA, nie udało się znaleźć odmiany pokrewnej do sagrantino, co jest ewenementem w skali światowej, podobnie jak fakt, iż by trafić na rynek, musi zgodnie z prawem dojrzewać ponad trzy lata. Wino zaczęli wyrabiać około XV wieku franciszkanie w okolicach Montefalco i – co niezwykle ciekawe – dla swoich potrzeb robili wina słodkie. Nie było to jednak ich zamysłem – w górskim chłodnym klimacie, przy późnych zbiorach i ostrych zimach wino nie miało szans dokończyć fermentacji i zachowywało naturalną słodycz. Uważa się, że odmianę sagrantino franciszkanie mogli sprowadzić gdzieś z Bliskiego Wschodu, ale i tam nie ma ona dziś swoich krewnych.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Wystawa „Niech nas widzą!” na Zamku Królewskim w Warszawie pokazuje na czym polega komunikacja wizualna poprzez...
Miliard złotych wsparcia dla bibliotek, wzrost czytelnictwa, lepsze wyposażenie szkół, partnerstwa z samorządami...
- Poprzez śmiech i absurd także można dochodzić do metafizycznych pytań - mówi dyrektorka Muzeum Narodowego w Wa...
W Kopenhadze, stolicy designu, ogłoszono czterech zwycięzców prestiżowej nagrody. Polski okap kuchenny Mono Ciar...
„Starsze miasto" to tytuł wystawy, którą już od piątku będzie można oglądać w Muzeum Woli w Warszawie. Ekspozycj...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas