[b]Rz: Czym się kierować przy wyborze dostawcy posiłków?[/b]
Barbara Dąbrowska-Górska: O firmie dużo mówi jej strona internetowa. Powinna się na niej znaleźć informacja o tym, z jakim dietetykiem lub poradnią dietetyczną firma współpracuje. Będziemy mogli sprawdzić nazwisko specjalisty lub nazwę poradni w Internecie i poznać ich kompetencje. Trzeba zwrócić uwagę również na formularz zamówienia diety czy ankietę do wypełnienia. Powinna być ona obszerna i zawierać pytania dotyczące schorzeń lub dolegliwości, alergii pokarmowych. W tym ostatnim przypadku powinniśmy oczekiwać od firmy informacji, że jest w stanie przygotowywać dania bez określonych produktów lub że nie może zrealizować zamówienia.
[b]A jeśli chodzi o samo jedzenie?[/b]
Dobrze, jeśli pojawia się pytanie o to, co lubimy, a czego nie. Warto też zwrócić uwagę na różnorodność menu, np. czy możemy zdecydować się na dietę wegetariańską, oraz na rotację produktów, tj. jak często powtarzają się dania. Jeśli danie będzie się powtarzać co tydzień lub dwa, to dieta szybko nam się znudzi. Jadłospis diety nie powinien wykluczać żadnej grupy produktów, np. makaronów, pieczywa i ziemniaków. Nawet w diecie niskokalorycznej węglowodany powinny dostarczać nam ok. 50 proc. dziennej racji kalorii, ale np. w postaci grubych kasz czy razowych makaronów.
[b]Czy na ankiecie powinno się skończyć?[/b]