Anytime to lokal na snobistycznym mokotowskim osiedlu. Nie będąc jego mieszkańcem, przy wjeździe trzeba portierowi określić cel swojej wizyty. Miejsce na razie świeci pustkami. Szkoda, bo jedzenie jest tu w większości wypadków bardzo dobre. Wnętrze zaaranżowano w nowoczesny, prosty sposób. Jest elegancko, czysto, ładnie. Na dzieci czekają zabawki.

Karta to zbiór dań wymyślnych, których opisy pobudzają wyobraźnię. Szef kuchni lubi buraki marynowane w pomarańczach, wędzonego suma, sos z zielonego pieprzu. Rewelacyjne jest tu domowe fettucine z krewetkami i puree z suszonych pomidorów i rukolą (28 zł). Suszone pomidory i rukola dodają krewetkom wigoru, a wiadomo, że przy makaronie dobry sos jest najważniejszy. Porażką był niestety stek z tuńczyka z bazylikowym pesto i burakami marynowanymi w pomarańczach i bukietem sałat (45 zł). Plastry pomarańczy były podane w taki sposób, że nie sposób było nich pokroić na mniejsze części nożem do ryb, a sałata z pomidorem i ogórkiem nie dość, że była mało wyrafinowana, to do tego niezdrowa – pomidorów nie należy podawać w towarzystwie ogórka, bo ich właściwości zdrowotne wzajemnie się znoszą. Najgorszy był jednak wysuszony na wiór tuńczyk. To wspaniała ryba, która powinna być zaledwie muśnięta ogniem, aby mięso pozostało soczyste i wilgotne. Nieco zbyt wyszukany był szpinak z rostbefem i świeżymi figami (26 zł), a naleśniki z serem ricotta i musem malinowym (14 zł) troszeczkę za tłuste. Pyszna była natomiast kremowa zupa pomidorowa z kulkami serowymi (12 zł), esencjonalna, bogata w pomidorowy smak. Pozytywnym zaskoczeniem była dla mnie karkówka zapieczona z wątróbką drobiową z parmezanem i majerankiem w mocno pofalowanej panierce (35 zł). Została podana z wyjątkowo udanymi ziemniakami gratin, czyli plasterkami zapieczonymi pod kołdrą ze śmietany, sera i żółtek. Restauracja ma duże szanse rozwinąć skrzydła, jeśli będą do niej przychodzić goście. Namawiam.

Suflet z kaszy gryczanej z bryndzą 24 zł

>Polędwica wołowa z kurkami duszonymi w białym winie podana z groszkiem cukrowym i ryżem 48 zł

>Tarta z owocami i serkiem mascarpone 13 złRachunek: 85 zł

Anytime, ul. Przejazd 2, osiedle Marina Mokotów, tel. 022 49 308 49, www.restauracja-anytime.pl; czynne od godz. 11 do 23; można płacić kartą