Reklama

Buraki w pomarańczach

Nową restaurację otworzyły Klara i Beata Tron, córki Zoltana, właściciela słynnego Krokiecika i grill baru Zgoda. Rodzinny biznes obejmuje też węgierską winiarnię Borpince oraz restaurację Orchidea z menu inspirowanym kulinarnymi podróżami do Tajlandii, Chorwacji, Wietnamu. Teraz czas na kuchnię międzynarodową, a nawet autorską

Aktualizacja: 11.10.2007 20:01 Publikacja: 11.10.2007 19:53

Buraki w pomarańczach

Foto: Fotorzepa

Anytime to lokal na snobistycznym mokotowskim osiedlu. Nie będąc jego mieszkańcem, przy wjeździe trzeba portierowi określić cel swojej wizyty. Miejsce na razie świeci pustkami. Szkoda, bo jedzenie jest tu w większości wypadków bardzo dobre. Wnętrze zaaranżowano w nowoczesny, prosty sposób. Jest elegancko, czysto, ładnie. Na dzieci czekają zabawki.

Karta to zbiór dań wymyślnych, których opisy pobudzają wyobraźnię. Szef kuchni lubi buraki marynowane w pomarańczach, wędzonego suma, sos z zielonego pieprzu. Rewelacyjne jest tu domowe fettucine z krewetkami i puree z suszonych pomidorów i rukolą (28 zł). Suszone pomidory i rukola dodają krewetkom wigoru, a wiadomo, że przy makaronie dobry sos jest najważniejszy. Porażką był niestety stek z tuńczyka z bazylikowym pesto i burakami marynowanymi w pomarańczach i bukietem sałat (45 zł). Plastry pomarańczy były podane w taki sposób, że nie sposób było nich pokroić na mniejsze części nożem do ryb, a sałata z pomidorem i ogórkiem nie dość, że była mało wyrafinowana, to do tego niezdrowa – pomidorów nie należy podawać w towarzystwie ogórka, bo ich właściwości zdrowotne wzajemnie się znoszą. Najgorszy był jednak wysuszony na wiór tuńczyk. To wspaniała ryba, która powinna być zaledwie muśnięta ogniem, aby mięso pozostało soczyste i wilgotne. Nieco zbyt wyszukany był szpinak z rostbefem i świeżymi figami (26 zł), a naleśniki z serem ricotta i musem malinowym (14 zł) troszeczkę za tłuste. Pyszna była natomiast kremowa zupa pomidorowa z kulkami serowymi (12 zł), esencjonalna, bogata w pomidorowy smak. Pozytywnym zaskoczeniem była dla mnie karkówka zapieczona z wątróbką drobiową z parmezanem i majerankiem w mocno pofalowanej panierce (35 zł). Została podana z wyjątkowo udanymi ziemniakami gratin, czyli plasterkami zapieczonymi pod kołdrą ze śmietany, sera i żółtek. Restauracja ma duże szanse rozwinąć skrzydła, jeśli będą do niej przychodzić goście. Namawiam.

Suflet z kaszy gryczanej z bryndzą 24 zł

>Polędwica wołowa z kurkami duszonymi w białym winie podana z groszkiem cukrowym i ryżem 48 zł

>Tarta z owocami i serkiem mascarpone 13 złRachunek: 85 zł

Reklama
Reklama

Anytime, ul. Przejazd 2, osiedle Marina Mokotów, tel. 022 49 308 49, www.restauracja-anytime.pl; czynne od godz. 11 do 23; można płacić kartą

Kultura
Sztuka 2025: Jak powstają hity?
Kultura
Kultura 2025. Wietrzenie ministerialnych i dyrektorskich gabinetów
Kultura
Liberum veto w KPO: jedni nie mają nic, inni dostali 1,4 mln zł za 7 wniosków
Kultura
Pierwsza artystka z niepełnosprawnością intelektualną z Nagrodą Turnera
Kultura
Karnawał wielokulturowości, który zapoczątkował odwilż w Polsce i na świecie
Materiał Promocyjny
Działamy zgodnie z duchem zrównoważonego rozwoju
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama