Reklama

Wszystkie kolory soli z różnych stron świata

Sól to najstarsza z przypraw i najbardziej rozpowszechniona. Nie tylko jest biała, ale i czerwona czy czarna. Może być też wędzona

Publikacja: 24.05.2008 01:12

Wszystkie kolory soli z różnych stron świata

Foto: Alma Market

Jak twierdzą dietetycy i lekarze, ta biała, rafinowana sól kuchenna używana w nadmiarze nie jest zdrowa. Lepiej stosować sole nierafinowane, określane jako kamienne, oraz sól morską uzyskiwaną przez odparowywanie wody morskiej.

Odmian soli jest na całym świecie kilkadziesiąt. Morska miroir z Boliwii pochodzi z prehistorycznego słonego jeziora. Kryształki soli maras z Peru pochodzą zaś z warzelni soli położonej na zboczu góry Maras. Są to płytkie, tarasowo położone baseny, do których spływa woda z wnętrza góry zostawiając sól. Zeskrobany drewnianymi szpatułkami osad gromadzony jest w kopczykach. Sól trafia do worków i na grzbietach osiołków wędruje do miasta.

Czerwona alaea wydobywana z wulkanu na Hawajach ma nieco ziemisty smak, jest bogata w naturalne minerały, świetnie nadaje się do marynowania mięsa. Bogata w magnez i wapń pochodząca z Madagaskaru fleur de sel nazywana jest białym złotem lub kawiorem wśród soli morskiej. Naturalne mikroelementy ma także sól z Himalajów ukształtowana 10 mln lat temu czy sól czarna lawa pochodząca z Hawajów. Niezwykle ceniona jest australijska sól murray river o pięknym brzoskwiniowym kolorze. Na rynku są także sole wędzone na drewnie olchowym, kawałkach dębowego lub platanowego drzewa.

Właściwie dobrana szczypta sprawia, że potrawa zyskuje nowy smak i charakter. To jednak dodatki kosztowne. Sól z truflami yell molly, dostępna np. w Szwajcarii, kosztuje około 170 zł za kilo. Jest wymieszana z suszonymi płatkami trufli, których aromat jest tak silny, że gdy rozetrzemy trochę soli z płatkami w palcach, zapach długo na nich pozostaje.

Do soli w kryształkach warto używać młynków ze stali szlachetnej, np. słynących z niezawodności młynków firmy Peugeot, która produkuje je od ponad 160 lat.

Reklama
Reklama

Jak twierdzą dietetycy i lekarze, ta biała, rafinowana sól kuchenna używana w nadmiarze nie jest zdrowa. Lepiej stosować sole nierafinowane, określane jako kamienne, oraz sól morską uzyskiwaną przez odparowywanie wody morskiej.

Odmian soli jest na całym świecie kilkadziesiąt. Morska miroir z Boliwii pochodzi z prehistorycznego słonego jeziora. Kryształki soli maras z Peru pochodzą zaś z warzelni soli położonej na zboczu góry Maras. Są to płytkie, tarasowo położone baseny, do których spływa woda z wnętrza góry zostawiając sól. Zeskrobany drewnianymi szpatułkami osad gromadzony jest w kopczykach. Sól trafia do worków i na grzbietach osiołków wędruje do miasta.

Reklama
Kultura
Artyści w misji kosmicznej śladem Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego
Kultura
Jan Ołdakowski: Polacy byli w powstaniu razem
Kultura
Jesienne Targi Książki w Warszawie odwołane. Organizator podał powód
Kultura
Bill Viola w Toruniu: wystawa, która porusza duszę
Kultura
Lech Majewski: Mamy fantastyczny czas dla plakatu. Nie boimy się AI
Reklama
Reklama