Latte art - sztuka z mleka

Rozmowa z Radosławem Darnowskim, baristą Coffeeheaven w Łodzi, zwycięzcą Warsaw Open Barista Cup

Publikacja: 13.03.2009 21:26

Radosław Darnowski (po prawej) - zwycięzca Otwartych Mistrzostw Warszawy Baristów

Radosław Darnowski (po prawej) - zwycięzca Otwartych Mistrzostw Warszawy Baristów

Foto: Fotorzepa, Raf Rafał Guz

Red

[b]Jak długo jesteś baristą? [/b]

Zacząłem około cztery lata temu. Początki były trochę trudne - wiadomo nowi ludzie, nowa praca - to było stresujące, ale pomogli mi doświadczeni bariści

[b]Widziałem, że podczas przygotowań doświadczeni bariści pomagali amatorom. Co myślisz o ich występie? [/b]

Niestety nie oglądałem wszystkich, bo byłem dość zmęczony a w wolnej chwili pomagałem znajomym. Ale z wypowiedzi wnioskuję, że byli zadowoleni.

[b]W zawodach wzięli udział bariści z całej Polski, czy była ostra rywalizacja? [/b]

Atmosfera była rewelacyjna, zresztą jak zawsze na imprezach kawowych. W naszym środowisku nie ma rywalizacji, chyba każdy traktuje to jak zabawę i zdobywanie nowych doświadczeń. Mamy możliwość spotkania się, wymiany swoich doświadczeń i poglądów na tematy, nie tylko związane z kawą.

[b]Czy do tego zajęcia potrzebne są jakieś szczególne umiejętności? [/b]

Na pewno potrzeba dużo chęci i samozaparcia. Kawa jest tematem nie do końca odkrytym, codziennie dowiaduję się o niej nowych rzeczy.

[b]Podczas finału namalowałeś mlekiem na latte rozetę i odwróconą rozetę. Długo trzeba trenować aby je wykonać?[/b]

Techniką Latte Art ”bawię” się od jakiś dwóch lat. Vice Mistrz Polski Latte Art 2008 wykonał taki wzór podczas swojego występu. Spodobał mi się, ćwiczyłem, ćwiczyłem i w końcu zaczęło mi wychodzić, a moje wykonanie stało się powtarzalne. Trzeba chcieć, być konsekwentnym, a reszta przyjdzie z czasem.

[b]Jaką kawę, z tych które można kupić w zwykłym sklepie albo markecie, polecasz do domowego użytku? [/b]

Trudno wskazać tylko jedną. Kawa ma tysiące aromatów i smaków, a każdy z nas ma inne upodobania. Zachęcam do próbowania różnych mieszanek, kaw z wielu regionów świata – wówczas na pewno znajdziemy taką, która naszym zdaniem będzie najlepsza.

[b]A jaka jest Twoja ulubiona kawa? [/b]

Najlepszą jaką piłem do tej pory jest singiel kawa jednorodna (tzw. single origin) o wdzięcznej nazwie Ethiopia Yirgacheffe.

[b]Czy barista to Twój zawód? [/b]

Mam licencjat z pedagogiki, niedawno zapisałem się na roczny kurs grafiki, a w wolnych chwilach zajmuję się także fotografią. Praca baristy to dla mnie bardziej pasja i zabawa.

Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Kultura
Meksyk, śmierć i literatura. Rozmowa z Tomaszem Pindlem
Kultura
Dzień Dziecka w Muzeum Gazowni Warszawskiej
Kultura
Kultura designu w dobie kryzysu klimatycznego
Kultura
Noc Muzeów 2025. W Krakowie już w piątek, w innych miastach tradycyjnie w sobotę
Kultura
„Nie pytaj o Polskę": wystawa o polskiej mentalności inspirowana polskimi szlagierami