[b]RZ: Jakie było pana pierwsze piwo?[/b]
Jan Krysiak: Zaczęło się cztery lata temu. Przy pierwszej próbie poszedłem na łatwiznę i skorzystałem z gotowca, czyli brew-kitu. To ekstrakt, który rozcieńcza się wodą, dodaje drożdży, poddaje fermentacji, a potem butelkuje. Proste, przypomina robienie zupki w proszku z torebki – zalewasz wodą i masz danie. Jednak to nie to. Dzisiaj robię piwo inaczej.
[b]Czyli jak? Wchodzi pan do kuchni... [/b]
Nie do kuchni, bo na potrzeby piwowarstwa zaane- ktowałem… pralnię. Jest to bardzo wygodne, choć żona czasem narzeka. Cały proces zaczyna się od ześrutowania słodu. Idealnie byłoby, gdyby każde ziarno było podzielone na pół, ale oczywiście tak się nie da. Ześrutowany słód wrzuca się do gara z odpowiednią ilością wody i podgrzewa do właściwej temperatury w zależności od tego, jakie piwo chcemy uwarzyć. Czas zacierania wynosi średnio 60 – 90 minut. Zarówno temperatura, jak i czas zacierania wpływają na smak finalnego produktu. Potem odfiltrowuje się czystą brzeczkę, którą następnie gotuje się z chmielem goryczkowym i aromatycznym. Nasycony chmielem płyn schładza się, dodaje drożdże i poddaje procesowi fermentacji. Mamy dwa rodzaje fermentacji. Pierwsza to tzw. dolna fermentacja, przebiegająca w temperaturze 8–12 stopni C. Dzięki niej powstają piwa typu lager, koźlaki, pilsy. Druga to fermentacja górna, prowadzona w temperaturze 18 – 24 stopni. W ten sposób produkuje się np. piwa pszeniczne, stouty. Po fermentacji burzliwej zlewa się piwo znad osadu drożdżowego i pozostawia je do dalszej, tzw. cichej, fermentacji. Po ok. dwóch tygodniach sklarowane piwo znów zlewa się znad osadu, dodaje do niego pozostawioną część brzeczki (żeby je zrefermentować), cukier lub glukozę i butelkuje. Dzięki dodaniu cukru lub glukozy piwo naturalnie się nagazowuje dwutlenkiem węgla. Po wlaniu do butelek piwo musi leżakować od trzech tygodni do kilku miesięcy w przypadku piw mocnych, które muszą dojrzeć. Wtedy można je wypić i docenić ogrom włożonej pracy. Poczuć pełnię zadowolenia.
[b]Jak często warzy pan piwo?[/b]