Reklama

Gorąca herbata dobra na mrozy

Rozgrzewają, gaszą pragnienie oraz pobudzają trawienie. Ciepłe herbaty są świetnym napojem na długie, zimowe wieczory. Dzięki nim bez problemu przetrzymasz nawet największe spadki temperatury.

Publikacja: 30.12.2010 06:00

Gorąca herbata dobra na mrozy

Foto: Fotorzepa, Bartosz Siedlik

Zielona, czerwona, z dodatkiem jaśminu czy dzikiej róży – sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju herbat. Którą wybrać, jakie mają właściwości, jak przyrządzać?

– Trzeba przede wszystkim odróżnić herbaty “prawdziwe”, czyli wytwarzane z liści krzewu herbacianego od owocowych czy ziołowych – podkreśla Magdalena Jarzynka, dietetyk z poradni dietetycznej Dietosfera.

Są różne gatunki, w zależności od tego, jak zostały przygotowane – czyli jaki miały proces technologiczny. – Na przykład herbata czarna jest fermentowaną, czerwona jest półfermentowana, z kolei zielona niefermentowana – wymienia Magdalena Jarzynka. Zieloną poddaje się tylko procesowi suszenia, a następnie obróbce gorącym powietrzem. W przypadku czarnej i czerwonej poddaje się je procesom chemicznym dającym efekt fermentacji. – Jest też bardzo delikatna biała herbata, która powstaje wyłącznie z młodych pączków – dodaje dietetyk.

 

 

Reklama
Reklama

Każda z herbat ma inne działanie. – Czarna ma najwięcej teiny – jednego z alkaloidów. Jest odpowiednikiem kofeiny w kawie. Substancja ta pobudza krążenie krwi, wspomagając pracę układu nerwowego, serca i układu krwionośnego. Jednak w dużych ilościach jest używką. Zwłaszcza, jeśli pijemy też dodatkowo duże ilości kawy – opowiada Magdalena Jarzynka.

– Uważać powinny przede wszystkim osoby, które mają problemy z ciśnieniem. Bo teina je podnosi – ostrzega dietetyk.

Zielona herbata pobudzenie trawienie i usprawnia pracę nerek oraz układu moczowego – ma lekkie działanie moczopędne, jest pomocna przy nadkwasocie i może obniżać poziom cholesterolu. Ma też dobroczynny wpływ na układ krwionośny, oddechowy czy nerwowy – wylicza Magdalena Jarzynka. Z kolei czerwona herbata jest dobra na odchudzanie, bo wspomaga pracę układu pokarmowego.

 

 

Dietetycy namawiają, aby zimą do herbaty dodawać rozgrzewające składniki, np. imbir. – Musi być w formie korzenia, który trzeba zetrzeć do herbaty. Będzie miała właściwości rozgrzewające – bo imbir rozszerza naczynia krwionośne – radzi Magdalena Jarzynka. – Unikałabym gotowych herbatek imbirowych, malinowych czy miodowych – dodaje.

Reklama
Reklama

Od czasu do czasu można też sobie pozwolić na dodatek rumu czy innego alkoholu – taka mieszanka szybko rozgrzeje wychłodzony organizm.

Herbata z miodem i cytryną bywa polecana przez dietetyków i lekarzy jako środek wspomagający np. walkę z przeziębieniem. Jest ciepłym napojem, który świetnie rozgrzewa. Ale prozdrowotne właściwości mają głównie dodatki do herbaty. Miód zawiera wiele cennych olejków eterycznych a także witaminy oraz mikroelementy wzmacniające system odpornościowy, a cytryna jest dobrym źródłem witaminy C. Sprawdzi się też herbata z dodatkiem soku malinowego zrobionego z prawdziwych malin. – Ma działanie napotne i rozgrzewające – mówi Magdalena Jarzynka.

Przeczytaj cały tekst

Zielona, czerwona, z dodatkiem jaśminu czy dzikiej róży – sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju herbat. Którą wybrać, jakie mają właściwości, jak przyrządzać?

– Trzeba przede wszystkim odróżnić herbaty “prawdziwe”, czyli wytwarzane z liści krzewu herbacianego od owocowych czy ziołowych – podkreśla Magdalena Jarzynka, dietetyk z poradni dietetycznej Dietosfera.

Pozostało jeszcze 87% artykułu
Reklama
plakat
Andrzej Pągowski: Trzeba być wielkim miłośnikiem filmu, żeby strzelić sobie tatuaż z plakatem do „Misia”
Patronat Rzeczpospolitej
Warszawa Singera – święto kultury żydowskiej już za chwilę
Kultura
Kultura przełamuje stereotypy i buduje trwałe relacje
Kultura
Festiwal Warszawa Singera, czyli dlaczego Hollywood nie jest dzielnicą stolicy
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Kultura
Tajemniczy Pietras oszukał nowojorską Metropolitan na 15 mln dolarów
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama