Dobra kawa nie potrzebuje mleka

Sara Magdalena Woźny, propagatorka kawy

Aktualizacja: 26.03.2012 21:02 Publikacja: 26.03.2012 20:28

Dobra kawa nie potrzebuje mleka

Foto: Fotorzepa, Filip Frydrykiewicz F.F. Filip Frydrykiewicz

"Rz": Kupujemy coraz więcej droższych kaw ziarnistych i mielonych. Czy kultura picia kawy w Polsce się zmienia?

Polacy rozsmakowali się nie tylko w kawie, ale i w winach, w czekoladach dobrej jakości, a także w innych produktach wysokiej klasy. Ten trend, także dotyczący produktów prozdrowotnych, moim zdaniem obejmuje cały rynek. Kaw z wyższej półki coraz częściej poszukujemy w specjalistycznych sklepach i jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami.

Polska więc wchodzi do grona krajów kultury kawy? Można w ogóle świat tak prosto podzielić – na kraje kawowe i herbaciane?

Pokutuje taka opinia, że np. w Japonii, Chinach czy Rosji pije się herbatę, a w Skandynawii czy przede wszystkim we Włoszech pije się kawę. Ale to się ciągle zmienia, bo i Chińczycy piją coraz więcej kawy, i Japończycy zdążyli się już rozsmakować w kawie wysokiej jakości. Globalizacja na pewno sprzyja kawie.

Ale kultura picia kawy w poszczególnych krajach chyba się czymś różni, prawda?

We Włoszech pije się espresso, które zresztą z Półwyspu Apenińskiego pochodzi. Tam kawę pije się w przelocie- Włoch wchodzi do baru kawowego, pije kawę przy blacie barowym i wraca do życia poza barem. Francuzi za to lubią w swych kawiarniach długo przesiadywać, czytać prasę, plotkować...

W Polsce za to mamy bardzo dużo tzw. sieciówek...

Polacy lubią brać kawę w biegu. To kawa w wersji fast, którą można sobie zabrać do samochodu, a potem do pracy. Do tego w sieciówkach jest dość spory wybór dla kogoś, kto nie lubi kawy czystej, tylko lubi różnego rodzaju dodatki, np. syropy, kakao, bitą śmietanę.

A co pani myśli o takich kawach? Z pani punktu widzenia to profanacja czy może alternatywa dla tradycyjnej kawy?

Jeśli pijemy kawę wysokiej klasy, to na pewno warto jej próbować bez dodatków. Mleko i cukier dodajemy do kawy, która sama w sobie nam nie smakuje - stąd w ogóle wziął się ten zwyczaj. Dobra kawa nie potrzebuje tych dodatków.

Gdzie szukać takiej kawy?

Na pewno w specjalistycznych sklepach. Wybierajmy kawy, które mają konkretne miejsce pochodzenia i których producent dostarcza szczegółowych informacji dotyczących sposobu uprawy, wysokości uprawy, gatunku, sposobu obróbki ziarna itd.

Ale jak laik ma z tego cokolwiek zrozumieć?

Sam fakt, że producent zamieszcza te informacje, świadczy o tym, że ma się czym pochwalić. Im mniej informacji, tym gorsza kawa.

— rozmawiał Michał Płociński

Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Muzeum otwarte - muzeum zamknięte, czyli trudne życie MSN
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Program kulturalny polskiej prezydencji w Radzie UE 2025
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Laury dla laureatek Nobla