Sportowiec, także amator, powinien każdego dnia dostarczać swojemu organizmowi odpowiednią ilość pożywienia. Istotne są proporcje składników diety (białko, węglowodany i tłuszcz) oraz dostarczanie witamin i składników mineralnych. Należy jeść produkty z różnych grup: zbożowe, mleczne, owoce i warzywa, chude mięsa, nasiona roślin strączkowych oraz oleje roślinne.
Węglowodany to podstawa
To z węglowodanów organizm czerpie energię w trakcie treningu biegowego. Powinny dostarczać 55-65 proc. energii w diecie. W praktyce oznacza to, że jeśli codziennie biegasz przez godzinę, potrzebujesz 5 - 7 g węglowodanów na każdy kilogram masy ciała. Dobrymi źródłami węglowodanów są warzywa, owoce, pełnoziarniste pieczywo i makarony, kasze, ryż brązowy oraz płatki zbożowe.
Białko z produktów mlecznych
Instytut Żywności i Żywienia zaleca codzienne spożywanie dwóch szklanek mleka. Nie lubisz mleka? Możesz zastąpić je przetworami. Produkty mleczne dostarczają białka o wysokiej wartości biologicznej,witamin z gr. B i wapnia. Składniki te wzmacniają kości i uczestniczą w kurczeniu mięśni podczas wysiłku. Wapń w mleku występuje w najlepiej przyswajalnej dla organizmu formie.