Ojczyzna twarogów

Rozmowa z Eugeniuszem Mientkiewiczem, kucharzem, znawcą serów zagrodowych

Publikacja: 12.12.2012 22:29

Rz: Na Kujawach odkryto naczynie do produkcji serów, które ma 7,5 tysiąca lat. To najstarsze tego typu naczynie na świecie. Czy Polska była kolebką serowarstwa?

Eugeniusz Mientkiewicz

: Kolebką serów są wszystkie te miejsca, w których udomowione zostały owce czy kozy. Należy jednak pamiętać, że 7,5 tysiąca lat temu Polski jeszcze nie było.

Nasz kraj nie jest kojarzony z jedzeniem i produkcją serów.

W dużej mierze winę za to ponosi PRL, w którym marnej jakości ser stał się produktem zastępującym mięso. Polska jest mocna przede wszystkim w produkcji twarogów. Najbardziej popularne przepisy polskich potraw to sernik czy pierogi, do których wykorzystujemy twaróg.

We Włoszech najbardziej popularne danie z serem to pizza...

W Italii ser jest używamy w kuchni przez cały czas. Przede wszystkim do produkcji pizzy, ale też do różnego rodzaju tart. Z kolei Francuzi traktują ser jako osobny posiłek, który podaje się na przykład do win.

W Hiszpanii ser owczy podaje się w barach jako tapas, czyli przekąskę.

Wszędzie tam, gdzie zachowana została ciągłość kultury pasterskiej, sery owcze są lubiane i produkowane.

Co oznacza określenie „sery zagrodowe", których jest pan znawcą?

W ciągu ostatnich kilkunastu lat z miast na wieś uciekło wielu artystów, polityków czy dziennikarzy. Kupili gospodarstwa razem z kozami, które służyły im jako kosiarki do trawników. Po jakimś czasie okazywało się, że zwierzęta zaczynają się rozmnażać i dają dużo mleka. Dlatego ci ludzie zaczęli produkować sery takie, jakie zachwyciły ich kiedyś, w różnych miejscach na świecie.

Skąd nazwa „sery zagrodowe"?

Nie są to sery produkowane w mleczarni ani sery farmerskie, bo farm u nas nie ma. Istnieją w Polsce zagrody, stąd nazwa. Najbardziej popularne w naszym kraju małżeństwo, które porzuciło miasto, to Sylwia i Rusłan – mają ranczo pod Mrągowem i produkują tam owcze sery.

To sery znacznie droższe od tych, które możemy kupić w supermarkecie.

Bo to nie są serowe bloki zapakowane w czerwony worek. To, co możemy kupić w supermarkecie, to zazwyczaj ubodzy krewni słynnych i bogatych kuzynów. Przecież parmezan z supermarketu nie został wyprodukowany we włoskiej Parmie, ale w Polsce. Podobnie bywa z oscypkami, które często nie są produkowane przez bacę na Podhalu, ale pod Koszalinem.

—rozmawiała Matylda Młocka

Rz: Na Kujawach odkryto naczynie do produkcji serów, które ma 7,5 tysiąca lat. To najstarsze tego typu naczynie na świecie. Czy Polska była kolebką serowarstwa?

Eugeniusz Mientkiewicz

Pozostało jeszcze 93% artykułu
Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem