Jeśli chcemy sobie dostarczyć potężną dawkę potasu, wystarczy zjeść jednego pieczonego słodkiego ziemniaka (wspomnianego już w cz. 1. jako nieocenione źródło wit. A) - przyswoimy w ten sposób prawie 700 mg tego pierwiastka. Możemy także go dostarczyć organizmowi jedząc czerwone mięso, kurczaki i ryby.
Ryboflawina
Kolejna witamina z grupy B - tym razem B2. Bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń
krwionośnych i skóry, uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów. Jest ważnym przeciwutleniaczem.
Ryboflawina występuje w wielu produktach spożywczych, ale najwięcej jej znajdziemy w wątrobie - przede wszystkim w wątrobie, chudych serach, migdałach, pełnoziarnistym pieczywie, rybach, mleku i przetworach mlecznych. Ryboflawinę stosuje się też przy produkcji płatków kukurydzianych (także zbożowych) i masła orzechowego.
Selen
Nasz organizm potrzebuje niewielkich ilości tego pierwiastka, ale jest on ważnym
przeciwutleniaczem. Odgrywa ważną rolę w zapobieganiu chorobom przewlekłym, regulowaniu działania tarczycy i układu odpornościowego.
Wspaniałym źródłem selenu są orzechy brazylijskie. Tylko 6-8 sztuk zapewnia aż 544 mikrogramy selenu, co zapewnia aż 777 procent dziennego zapotrzebowania! Nadmiar selenu może być jednak szkodliwy, więc lepiej pozyskiwać ten minerał z tuńczyka, np. w puszcze. Ok. 80 g tuńczyka zapewni nam 68 mg selenu - 97 procent dziennego zapotrzebowania.
Tiamina
Inaczej witamina B1, pomaga organizmowi przetworzyć węglowodany w energię. Jest też
ważnym składnikiem dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Szczególnie dużo jest jej w drożdżach, wątrobie, produktach zbożowych grubego przemiału, roślinach strączkowych – grochu, fasoli oraz drożdżach, orzechach, słoneczniku, rybach, owocach i warzywach.
Cynk
Odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Bierze udział między innymi w mineralizacji kości, gojeniu się ran, wpływa na pracę układu odpornościowego,
prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę oraz na stężenie witaminy A i cholesterolu. Ma swój udział w regulacji ciśnienia krwi i rytmu serca.
Najwięcej cynku zawierają ostrygi - porcja tych mięczaków dostarczy nam 74 mg cynku, czyli 500 proc. dziennego zapotrzebowania. Ale większość z nas przyswaja ten pierwiastek jedząc czerwone mięso i drób.