Tornister z cukrem i solą

W szkolnych stołówkach i sklepikach nastało zdrowe jedzenie bez zdrowego rozsądku.

Aktualizacja: 17.09.2015 07:54 Publikacja: 16.09.2015 21:04

Ta zupa była za słona. Teraz niektóre szkoły popadły w drugą skrajność i posiłków nie solą wcale. Uc

Ta zupa była za słona. Teraz niektóre szkoły popadły w drugą skrajność i posiłków nie solą wcale. Uczniów ratują przyprawy, które przynoszą z domu

Foto: Fotorzepa/Sławomir Mielnik

Miało być zdrowiej, lepiej i nowocześniej. Na początku miesiąca weszła w życie znowelizowana ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Firmy i osoby, które prowadzą szkolne sklepiki, nie mogą sprzedawać wyrobów zawierających znaczne ilości składników niezalecanych dla dzieci. Chodzi o te z cukrem i substancjami słodzącymi, a także produkty o dużej zawartości tłuszczu czy soli.

Kawa tylko z dowodem

Pozostało 91% artykułu
Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Teraz 4 zł za tydzień dostępu!

Czytaj 46% taniej przez 4 miesiące

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Kraj
Michał Kolanko: Gra o bezpieczeństwo w kampanii. Czy zadziała?
Kraj
Odszedł Bronek Misztal
Kraj
Kolejne ludzkie szczątki na terenie jednostki wojskowej w Rembertowie
Kraj
Załamanie pogody w weekend. Miejscami burze i grad
sądownictwo
Sąd Najwyższy ratuje Ewę Wrzosek. Prokurator może bezkarnie wynosić informacje ze śledztwa