Ryba przypływa z daleka

Problemem dla przetwórców ryb jest niedostateczna ilość surowca. Nadzieja branży jest w innowacji i nowatorskiej hodowli.

Aktualizacja: 18.02.2016 21:18 Publikacja: 18.02.2016 16:19

Jedna z zachodniopomorskich firm do hodowli łososia wykorzystuje wody geotermalne sprzed 150 mln lat

Jedna z zachodniopomorskich firm do hodowli łososia wykorzystuje wody geotermalne sprzed 150 mln lat

Foto: materiały prasowe

W Polsce biznes związany z przetwórstwem rybnym prowadzi pół tysiąca firm, w tym połowa ma uprawnienia eksportowe. 75 przedsiębiorców ma siedzibę w Zachodniopomorskiem. – 250 firm to liczące się podmioty, które przerabiają rocznie milion ton ryby.

Ubiegłoroczne obroty z tego tytułu wyniosły 9 mld zł – wylicza Jerzy Safader, prezes Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb z siedzibą w Koszalinie i właściciel słupskiego Stanpolu zajmującego się przetwórstwem, głównie na rynki krajów starej Unii. Pozostałe 250 firm to małe firmy, głównie rodzinne, zajmujące się rybołówstwem i przetwórstwem rybnym.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Kraj
Były dyrektor Muzeum Historii Polski nagrodzony
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kraj
Podcast Pałac Prezydencki: "Prezydenta wybierze internet". Rozmowa z szefem sztabu Mentzena
Kraj
Gala Nagrody „Rzeczpospolitej” im. J. Giedroycia w Pałacu Rzeczpospolitej
Kraj
Strategie ochrony rynku w obliczu globalnych wydarzeń – zapraszamy na webinar!
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kraj
Podcast „Pałac Prezydencki”: Co zdefiniuje kampanię prezydencką? Nie tylko bezpieczeństwo